Minulý týden jsme se s Drahou polovičkou vydali do průhonického parku. Protože toto místo je ideální na duševní, ale i aktivní odpočinek, připravil jsem pro vás malého průvodce.

Jak se tam dostat?

Nejlépe a nejrychleji se do Průhonic dostanete ze stanice metra Opatov, kde přestoupíte na příměstský autobus 325, 363, nebo 385. Cesta trvá zhruba čtvrt hodinky a vystoupíte na zastávce nazvané (jak jinak 🙂 ) Průhonice. Přijedete-li automobilem, můžete využít blízkého placeného parkoviště, kde zaplatíte 20 Kč za hodinu.

Jak mají otevřeno?

Otevřeno je každý den a to od dubna do října od 7:00 do 19:00 a od listopadu do března od 8:00 do 17:00. Vřele doporučuji navštívit průhonický park v jarních měsících – ideálně v květnu, kdy se můžete pokochat pohledem na více než sedm tisíc exemplářů kvetoucích rododendronů.

Kolik je vstupné?

Dospělí mohou počítat se 40 Kč, děti, studenti a důchodci zaplatí 20 Kč. Pokud vycházku spojíte s venčením pejska, počítejte s desetikorunou navíc.

Na co se můžete těšit?

Park byl založen roku 1885 hrabětem Arnoštem Emanuelem Sylvou Taroucou kolem botičského potoka.

Průhonický zámečekZa hlavní branou najdete renesanční průhonický zámeček, který je ale – s výjimkou jedné expozice – pro veřejnost uzavřený (sídlí v něm Botanický ústav). Je hojně využíván ke svatbám, takže o víkendech zde potkáte nejednu nevěstu a ženicha :). Pokud se chcete podívat dovnitř, je svatba jednou z mála možností ;).

Romantické zátiší jezírka s vrbouProtože park spravuje Botanický ústav Akademie věd, připravte se na pestrou směsici nejrůznější flóry. Na jezírcích si můžete prohlédnout lekníny, cesty lemují všechny možné druhy jehličnatých i listnatých stromů a keřů, nechybí ani romantické zátiší se smuteční vrbou, sklánějící se nad hladinou jezírka. Výjimkou nejsou ani exotické stromy a byliny, které u nás jinde nenajdete (údajně je v parku přes 1000 druhů a odrůd stromů a keřů!). Na své si přijdou i milovníci kaktusů a skalniček.

Kachny určitě potěšíte něčím dobrým na zub :)Je zde celá řada je vodních nádrží a tůní, jež jsou vzájemně pospojovány umělými kanály a na mnoha místech zurčí malé vodopády. Milovníkům zvířátek doporučuji vzít sebou nějaké to krmení pro vodní ptactvo, které je na krmení zvyklé :). Když budete mít štěstí, zahlédnete pod hladinou nějakou tu rybku – třeba bude i zlatá 😉

Divizny v průhonickém parkuPark je poměrně rozlehlý (zabírá přes 200 hektarů), propletený asfaltovými i pískovými cestičkami a není složité v něm zabloudit. Proto doporučujeme zakoupení mapky (prodává se u kasy u vchodu), na níž najdete očíslované orientační body, jež jsou v terénu symbolizovány dřevěnými patníčky s odpovídajícím číslem. Nachodit zde můžete téměř čtyřicet kilometrů a proto jistě přijdou vhod všudypřítomné dřevěné lavičky.

Hospoda U BezouškůPo dlouhé procházce přírodou vám možná vyhládne. Pak mohu doporučit hospůdku U Bezoušků, nacházející se přímo u autobusové zastávky. Vaří tu vlastní kvasnicové pivo (vcelku hodnotím jako chutné) a na hladové čeká tradiční česká kuchyň. Já sám jsem vyzkoušel svíčkovou s knedlíkem a musím jen chválit – byla skutečně výborná!! Kladně hodnotím i nevysoké ceny.

Oficiální web průhonického parku: www.parkpruhonice.cz


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *