Hradební zeď obory HvězdaJedna z cest v obořeDnes bych vás chtěl pozvat na pohodovou procházku do severní části našeho hlavního města. Když dojedete (například tramvajemi 15, 22, nebo 25) na zastávku Vypich a vydáte se na severozápad, narazíte asi po 250 metrech na oboru Hvězda, založenou roku 1530 (o něco později byla obora obehnána hradební zdí). Jedná se o příjemný park zámeckého typu (mně osobně nejvíce připomínal některé francouzské parky), protkaný mnoha cestičkami, po kterých se můžete projít, nebo třeba proběhnout, či projet na kole, případně s kočárkem. Spočinout lze na mnoha lavičkách, umístěných zpravidla ve stínu stromů.

Letohrádek HvězdaNa konci zhruba kilometr dlouhé cesty vás čeká Letohrádek Hvězda. Ten byl roku 1555 založen a navržen habsburským arcivévodou Ferdinandem Tyrolským, synem císaře Ferdinanda I. a na jeho stavbě se podíleli H. Tirol a B. Wolmut. 8. listopadu 1620 se stal svědkem bitvy na Bílé Hoře, kde stavovská vojska podlehla císařské armádě (Daniel Landa o tom mluví a zpívá v písničce Karla Kryla “Bílá Hora.”)

V minulém století byl letohrádek zrekonstruován a za svou dnešní podobu vděčí architektu P. Janákovi. V roce 1962 byl i s nedalekým bojištěm prohlášen za národní kulturní památku. Další rekonstrukce pak proběhly v letech 1986-1992 a 1995-2000.

V současné době je uvnitř čtyřpodlažní budovy muzeum Aloise Jiráska, Mikoláše Alše a část expozice Památníku národního písemnictví.

Letohrádek HvězdaJiž samotný pohled na letohrádek s půdorysem ve tvaru šesticípé Davidovy hvězdy (podle níž se jmenuje), je fascinující. Pokud byste se chtěli podívat na expozice uvnitř, pak jistě uvítáte otvírací dobu:

  • květen-září: 10-18 hod (vyjma pondělků)
  • duben a říjen: 10-17 hod (vyjma pondělků)
  • listopad-březen: zavřeno



Plastika na vnitřní stěně zdi kolem letohrádkuVydáte-li se dovnitř, pak svou pozornost určitě věnujte unikátní štukové výzdobě klenby v přízemí, která je údajně jedním z nejkrásnějších děl italských renesančních štukatérů.

Doplnit energii pak můžete u občerstvení, umístěného těsně vedle letohrádku.

Za sebe musím říci, že procházka oborou je opravdu příjemným balzámem na nervy – tím spíše, když si uvědomíte, že nedaleko je jedna z nejrušnějších pražských křižovatek a výpadovka…. Obora s letohrádkem pak působí jako opravdová oáza, která na vás dýchne minulými časy.

Jak se tam dostat:

  • Z trasy A: na Hradčanskou a odtud např. autobusem 174, nebo tramvajemi 15 či 25, případně na Malostranskou a odtud tramvají 22 na Vypich.
  • Z trasy B: na Nové Butovice a odtud autobusem 179 či 184, nebo na Karlovo náměstí a tramvají 22, případně na Luka a dále autobusem 174, nebo z Anděla autobusem 191, z Palmovky tramvají 15 či 25 na Vypich.
  • Z trasy C: z Vltavské tramvají č. 25, nebo z Kobylis 15kou, či 25kou na Vypich.

Mapa na Mapy.Seznam


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *