Termín “pozitivní diskriminace” se v naší společnosti začal ujímat teprve nedávno. V kostce se dá říci, že jde o “obrácenou diskriminaci” – tedy že menšina má v některých ohledech “vyšší prioritu,” než většina.

Součástí “politiky pro menšiny” je také to, že se nesmí (?) ve veřejnoprávních médiích uvádět například to, že “pachatelem krádeže byl občan romské národnosti.” Jde o zajímavé politické rozhodnutí, které má patrně jako hlavní smysl, aby se většina nedívala na menšinové etnikum, jako na pachatele nejrůznějších trestných činností. Problém tím ale nezmizí – nejen obyvatelé velkých měst si obrázek o menšinách udělají sami, bez mediální propagandy. Ona stačí jedna, dvě vlastní zkušenosti, nebo pouhé pozorování. Zkuste se například zamyslet nad tím, kdo že to v Ostravě-Mariánských Horách pořádá po večerech a nocích hlasité oslavy pod okny paneláků….

Ale budiž – jednou je řečeno, že se nebude psát “spáchal to Rom/Cikán,” nezbývá, než pravidlo respektovat (alespoň pro média). O to více mě překvapuje, že se měří jiným metrem ostatním menšinám. Například právě teď si pročítám web Městské policie Praha, kde jsem v sekci Události našel tyto věty: “Přistižení nenechavci zcizili trubky z rozestavěných bytů, kde rozřezali bytové rozvody. Strážníci proto omezili oba muže, hovořící rusky, na osobní svobodě a předali je Policii ČR k dalšímu šetření.” Není to přitom zdaleka jediný případ tohoto typu. A tohle se mi skutečně vůbec nelíbí! Proč jsou takto preferováni pouze ti, kdož mají tmavší pleť a jiní (paradoxně méně minoritní, neb jde také o Slovany, jako je většina obyvatel této země) preferováni nejsou a stejná práva nemají?

K tomuto tématu doporučuji článek Sandstorma, který popisuje, jak byl za lehce ironickou hlášku proti cikánům, publikovanou v diskuzi na iDnesu, předvolán na policii. Z toho článku na vás (hlavně na ty starší ročníky) jistě dýchne zatuchlý pach normalizační minulosti, kdy stačilo říci někde něco “politicky nevhodného” a už jste byli na policii a za krkem měli bandu StBáků. Za sebe musím říci, že docela klidně věřím i tomu, že by si za tento článek mohli předvolat i mne.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *