Co kdyby myš nebyla myší, ale měla by tvar pera? Byla by praktičtější? Bylo by snadnější ji používat? Odpověď nejen na tuto otázku přináší naše recenze Genius Pen Mouse.

Když v šedesátých letech minulého století spatřila světlo světa počítačová myš, způsobila takřka revoluci ve způsobu ovládání počítače. Tablety a pera pak byly odpovědí na volání po přesnějším a přirozenějším zařízení, určeném zejména pro počítačové grafiky a designery. Jejich nevýhodou ale byla a je výrazně vyšší cena. Dalším pokusem přiblížit ovladač propisovací tužce nebo peru je Genius Pen Mouse, který jsme podrobili důkladnému testu. Proti tabletům nabízí cenu odpovídající levnější optické myši, jaký ale bude v ostatních směrech?

Balení

Pen Mouse je prodáván v balení z průhledného plastu, ve kterém je, kromě vlastního zařízení, vložena ještě papírová krabička, provedená v typickém firemním zbarvení firmy Genius – tedy kombinaci červené a bílé.

Pen Mouse je prodáván v balení z průhledného plastu, ve kterém je, kromě vlastního zařízení, vložena ještě papírová krabička
Pen Mouse je prodáván v balení z průhledného plastu, ve kterém je, kromě vlastního zařízení, vložena ještě papírová krabička

V té se nachází příslušenství, tedy konkrétně: mini-CD s ovladači, mini podložka, černé (kožené?) pouzdro (užitečné, pokud budete Pen Mouse nosit například v brašně s notebookem; má dokonce malou samostatnou kapsičku pro USB přijímač), návod k obsluze a dva náhradní “hroty” spolu s kleštičkami pro jejich výměnu. Součástí balení je také jedna alkalická baterie AAA.

Kompletní obsah balení
Kompletní obsah balení

Vzhled

Pero je kompletně provedeno z černých a šedostříbrných plastu, které mají mírně zdrsněnou povrchovou úpravu (prakticky stejnou, jaká je na většině myší), směrem dolů (v pracovní poloze) se rozšiřuje. Rozměry jsou 16,3 x 21 x 133 mm, tedy podobné, jako například u silného fixu.

Pero je kompletně provedeno z plastů, které mají mírně zdrsněnou povrchovou úpravu
Pero je kompletně provedeno z plastů, které mají mírně zdrsněnou povrchovou úpravu

Bez baterie je Pen Mouse velmi lehký – váží pouhých 17 gramů. Baterie se vkládá do prostoru v horní části – jde to velmi snadno: stačí vysunout palcem a objeví se lůžko. Ač se jako praktičtější může na první pohled jevit umístění blíže k hrotu, musíme uznat, že u Geniusu si dali velkou práci s vyvážením a pero s nainstalovanou baterií padne poměrně dobře do ruky. Po vložení baterie (výrobce neoznačil správnou orientaci, nicméně pravděpodobně se to nedá splést) se krátce rozzáří červené světlo v hrotu, což naznačuje, že ke snímání je použita běžná optická technologie, nikoli např. laser. To také částečně vysvětluje nízkou cenu.

Instalace

Poté přichází na řadu instalace přijímače, který jednoduše zasunete do USB portu. Ten pracuje na frekvenci 2,4 GHz (stejné, jako Wi-Fi), nevyžaduje přímou viditelnost mezi perem a přijímačem a údajně by měl mít dosah až deset metrů, což oceníte například během prezentací. Jeho velkou výhodou je minimalistické zpracování: z portu vyčnívá pouze 11 mm, což je tak akorát na to, abyste ho bez potíží vytáhli dvěma prsty. Šířka odpovídá velikosti USB konektoru, takže nezablokuje sousední port. Ve srovnání s některými přijímači bezdrátových myší, jež se velikostí blíží flash diskům, je tento doslova miniaturní. Nehrozí tak jeho vylomení, ani vyčnívání, což ocení především majitelé notebooků. Nesporným plusem je, že zařízení s přijímačem není nutné párovat.

Bezdrátový přijímač je skutečně miniaturní
Bezdrátový přijímač je skutečně miniaturní

Pak už můžete nainstalovat ovladače z přiloženého miniCD (instalovat je ale nemusíte – zařízení funguje i bez nich, jen se nedá konfigurovat), které by měly fungovat pod Windows XP, Vista a Windows 7. Potěšující je fakt, že instalace nabízí i češtinu, nicméně program pro konfiguraci je už zase “jen” v angličtině.

Tlačítka a “kolečko”

Konfigurovat moc není co – v podstatě lze zvolit jen to, zda budete pero držet v levé či pravé ruce a vybrat jeden z možných způsobů držení (jeden je spíše jako fix, druhý jako propisovací tužka). Pochopitelnější to jistě bude z následujících obrázků.

Čtyři možnosti nastavení uchopení Genius Pen Mouse
Čtyři možnosti nastavení uchopení Genius Pen Mouse

Ocenili bychom například možnost rekonfigurace dvou tlačítek na hřbetě pera, neboť “pravé” je namapováno na níže umístěné tlačítko, naopak dostupnější je výše situované “rolování,” tudíž bychom jejich funkce rádi přehodili. Dle našeho názoru je totiž “pravé” (tedy dolní) tlačítko umístěno příliš blízko hrotu, takže při jeho stisku často došlo k přizvednutí pera a následnému zmatečnému pohybu kurzoru. Nemožnost přemapování tlačítek tedy považujeme za významné mínus.

Blíže k hrotu (na fotohrafii vlevo) je ekvivalent pravého tlačítka, dále od hrotu tlačítko pro rolování
Blíže k hrotu (na fotohrafii vlevo) je ekvivalent pravého tlačítka, dále od hrotu tlačítko pro rolování

Možná se ptáte, kde je to nejdůležitější – totiž “levé” tlačítko. Vězte, že to Genius vymyslel nejlepším možným a zcela intuitivním způsobem: levým tlačítkem je zde hrot pera. Když pero přitlačíte, klikáte. Pravda, nacvičit dvojklik nám chvilku trvalo :).

Levé tlačítko supluje hrot pera
Levé tlačítko supluje hrot pera

Rolování (např. posouvání stránky) je řešeno takto: stisknete tlačítko umístěné dále od hrotu a posouváte perem nahoru nebo dolů. U krátkých posunů je to snadné a intuitivní, pokud ale budete rolovat delším dokumentem, pravděpodobně nám dáte za pravdu, že kolečko myši je praktičtější, přirozenější a také ergonomičtější. Přeci jen je pohodlnější držet ruku na místě a hýbat jedním prstem, než posouvat celou rukou a když dojdete na konec stolu, ruku zvedat, stále držet tlačítko a poté celý pohyb opakovat. Možná by nebylo marné v nějaké příští verzi (pokud někdy nějaká bude) zkusit použít malé kolečko.

Citlivost pera lze měnit: stačí současně stisknout hrot pera a podržet “pravé tlačítko” po dobu pěti sekund. Poté se v pravém dolním rohu obrazovky zobrazí červené pole s aktuálním nastavením citlivosti. Výchozí nastavení je 800 dpi, pomocí uvedené “zkratky” můžete přepínat mezi 400, 800 nebo 1200 dpi.

Bylo by hezké, kdyby byly tyto pokyny zmíněny buď během instalace, nebo na konfigurační obrazovce, místo toho, abychom je museli hledat v uživatelské příručce. Když už zmiňujeme příručku: ta obsahuje 54 stran se stručnými pokyny ve 27 jazycích, což znamená, že každému jazyku jsou vyhrazeny jen dvě strany instrukcí, k jejichž přečtení pravděpodobně budete potřebovat lupu.

První krůčky

Zatímco nastavení je snadné, první krůčky s tímto ovladačem takové skoro jistě nebudou. Zpočátku vám bude dělat problémy především přesné zaměření drobnějších ovládacích prvků (např. tlačítko pro zavření okna pod Windows XP), dvojklik, přetahování objektů (musíte držet pero stisknuté a pohybovat jím) a vyvolání kontextového menu bez toho, abyste pohnuli kurzorem. Na rozdíl od profesionálních tabletů není hrot citlivý na tlak – rozeznává pouze dvě polohy: stisknuto a nestisknuto. Například šířku štětce ve PhotoShopu tedy s tímto ovladačem neovlivníte.

Pro začátek je dobré začít s citlivostí nastavenou na 400 dpi, neboť na výchozích 800 dpi se může zdát pohyb kurzoru příliš “rychlý.” Stejně tak, ačkoli jsou dvě možné pozice, jak můžete pero držet, bude to přinejmenším prvních několik dnů docela slušný nezvyk. Problematický je ze začátku i stisk “levého” tlačítka (hrotu), aniž byste stiskli některé z tlačítek na horní straně. Podobně obtížné je rozlišení horního a dolního tlačítka bez dívání, nemluvě o operacích, vyžadujících stisk levého či pravého tlačítka současně s pohybem pera (například při přesouvání souborů v Průzkumníkovi, označování textu, apod.). Vše je proveditelné, ale bez zkušenosti a nějaké té praxe vám to bude připadat obtížnější, než ta samá operace s myší.

Jedním ze zásadních rozdílů, který také nepřispívá ergonomii, je samotné uchopení. Zatímco z klávesnice na myš a zpět přehmátne zkušený uživatel ani ne za sekundu, s Pen Mouse je celá operace časově i pohybově náročnější. Pero musíte najít, uchopit, postavit do správné pozice, a teprve poté můžete začít pracovat. Leckdy bylo jednodušší držet pero během práce s klávesnicí mezi dvěma prsty (na klávesnici tedy zbyly tři prsty téže ruky), než ho odkládat a pak znovu hledat a snažit se o správné uchopení.

Jeden ze dvou možných způsobů uchopení levou rukou
Jeden ze dvou možných způsobů uchopení levou rukou

Co se týká povrchů, po kterých budete s perem jezdit: samozřejmě zapomeňte na sklo nebo zrcadlo. Bohužel problematické byly také pokusy na umakartové desce s imitací kresby dřeva. Patrně i proto výrobce dodává malou podložku o rozměrech 10 x 12 cm, kterou lze přilepit na stůl a na níž Pen Mouse funguje. Nám se osvědčil obyčejný kancelářský papír, úspěšně jsme vyzkoušeli také provoz na opěrce kancelářského křesla. Je zjevné, že s výjimkou rolování, vystačíte proti klasické myši s mnohonásobně menším prostorem.

Z hlediska náročnosti na baterii zatím nemůžeme sloužit konkrétními údaji – přiložený článek se nám ještě nepodařilo vybít ani při každodenním používání. Pero šetří energii tím způsobem, že se po minutě nečinnosti automaticky vypne. Pro jeho aktivaci musíte stisknout některé z tlačítek, přičemž trvá asi sekundu a půl, než začne reagovat a je připraveno k práci. To je proti klasické “drátové” myši, která je schopná reagovat hned, také mínus. Ocenili bychom možnost uživatelského nastavení času, po kterém Pen Mouse přejde do režimu spánku.

Praktické využití

Otázkou je praktické využití. Neumíme si představit, jak by se s tímto ovladačem daly hrát hry. Pokud počítač používáte i pro tyto účely, doporučujeme nevyhazovat původní myš – velmi pravděpodobně byste brzy litovali. Pro každodenní kancelářskou práci je, za předpokladu, že cca týden budete “trpět” a trénovat, tento nástroj dobře použitelný. Z hlediska grafiky ale rozhodně nepočítejte s tím, že získáte levnější obdobu profesionálního tabletu. Po týdenní zkušenosti musíme konstatovat, že přesnost práce a nabízené možnosti zcela odpovídají schopnostem klasické myši, ale k tabletům má tento produkt hodně daleko.

Resumé

Genius Pen Mouse je v každém případě stylovým ovladačem, na který ale není jednoduché si zvyknout. Jeho největší výhodou je nízká cena a malé nároky na “životní prostor.” Zásadní nevýhodou je – přinejmenším ve srovnání s klasickou myší – nižší míra uživatelského komfortu a ergonomie.

Obecně se dá říci, že Pen Mouse se spíše než jako náhrada plnohodnotné myši (ke které jsme se po skončení testu rádi vrátili) hodí jako lehká a štíhlá alternativa k mini-myším či touchpadu u notebooků. Je lehký, relativně energeticky úsporný a může dobře fungovat, pokud tedy obětujete nějaký ten čas na to, abyste se naučili, jak ho používat.

Věříme, že Genius bude svůj produkt dále zlepšovat a myslíme, že s několika změnami a vylepšeními, by případné budoucí verze mohly být velmi užitečné.

Klady

  • Design,
  • hmotnost a dobré vyvážení,
  • u většiny operací menší nároky na prostor než myš,
  • jednoduchá konfigurace,
  • úsporný režim,
  • stačí jedna baterie AAA,
  • malý přijímač,
  • pouzdro na přenášení.

Zápory

  • nižší uživatelský komfort a ergonomie,
  • zcela nevhodné pro některé účely (zejména hry),
  • umístění tlačítek (zejména “pravé”),
  • nemožnost přemapovat tlačítka,
  • velmi nepraktické rolování,
  • prodleva při probuzení z režimu spánku,
  • slabší dokumentace.

Foto: Visnery

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *