Dnes se s vámi podělím o recept na balkánský koláč z listového těsta se špenátem. Hned v úvodu musím upozornit, že se nejedná o pokrm pocházející z Balkánu. Inspiraci na něj jsem dostal od své bývalé kolegyně Evy F., která si ho přinesla do práce, a já následně celou recepturu drobně „vytunil“.
Balkánský koláč z listového těsta je pokrm, který zaujme hned na první pohled a později i na první sousto. Zvenku křupavý, uvnitř vláčný a šťavnatý, působí dojmem poctivého domácího jídla, které si nehraje na víc, než čím je. Dominantními prvky jsou špenát a slanina, podpořené sýry a bylinkami – chuťově syté, přesto ne těžkopádné. Ideální kombinace pro večeři po náročném dni nebo jako pohoštění, které nenudí a zasytí.
Koláč se hodí jak k teplému servírování přímo z trouby, tak i jako studený pokrm na druhý den. Právě tehdy se naplno projeví, jak dobře si jednotlivé vrstvy sedly. Díky pevné konstrukci z listového těsta drží tvar a nerozpadá se, což z něj dělá praktickou volbu na cesty, piknik nebo pracovní oběd. Ačkoli má své kořeny spíše v kuchyňské improvizaci než v tradičním regionálním receptu, působí vyváženě a v chuti nenajdete nic navíc – ani nic, co by chybělo.
Suroviny na balkánský koláč
- Mražený listový špenát porcovaný – cca 450 gramů
- Mléko polotučné – podle potřeby (cca 150–250 ml)
- Slanina plátky – 100 gramů (cca 6 až 8 plátků)
- Cibule větší – 1 kus
- Máslo – cca 30 gramů
- Olivy černé – cca 12 kusů (lze vynechat)
- Balkánský sýr nebo feta – 200 až 250 gramů
- Plátkový sýr eidam nebo gouda – 100 gramů
- Vejce – 1 kus
- Listové těsto – cca 400 gramů (může být i o něco více)
- Bazalka sušená – cca 2 kávové lžičky
- Oregano sušené – cca 2 kávové lžičky
Nádobí
- Forma na pečení koláčů
- Menší rendlík
- Pánev
- Nůž a/nebo kráječ
- Prkénko
- Sklenička
- Váleček
- Vidlička
- Síto nebo cedník
Postup přípravy
- Do menšího rendlíku vsypte mražený špenát a zhruba do poloviny ho zalijte mlékem. Dejte na sporák a za občasného promíchání ho přiveďte k varu. Poté sporák stáhněte, ale udržujte jemný var.
- Na pánvi postupně osmažte plátky slaniny. Měly by být jemně křupavé, ale ne úplně tvrdé.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Následně ji na tuku ze slaniny orestujte jemně (ale ne úplně) dozlatova.
- Máslem důkladně vymažte formu, ve které budete koláč péct. Ideální je pro tyto účely keramická forma. Chcete-li zabránit připečení, můžete místo másla použít papír na pečení.
- Olivy můžete nakrájet na kolečka nebo nechat vcelku (v takovém případě doporučuji větší množství než 12 kusů), případně půl napůl.
- Balkánský sýr či fetu dle konzistence buď nakrájejte na plátky, nebo rozdrobte na větší kousky.
- Plátky plátkového sýra překrojte napůl.
- Vajíčko rozklepněte do skleničky a rozmíchejte vidličkou.
- Listové těsto rozdělte na dvě přesné poloviny. Obě pak vyválejte do tvaru, který bude pasovat do formy tak, že bude mírně přečnívat.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Následně vložte jednu polovinu rozváleného těsta na dno formy – mělo by lehce přesahovat přes okraj.
- Dno nyní vyložte plátkovým sýrem. Bude sloužit jako „izolace“, aby obsah neprotékal.
- Na sýr poté rovnoměrně rozložte osmažené kousky slaniny.
- Další vrstvu bude tvořit orestovaná cibule – rozložte ji rovnoměrně po celé ploše.
- Nyní slijte špenát – ideálně přes sítko, opakovaně ho protřepte, aby se odstranila veškerá tekutina.
- Špenát nechte lehce vychladnout a následně ho rovnoměrně rozetřete po koláči – ideálně tak, aby zakryl celou plochu.
- Nyní přichází řada na koření. Nemusíte šetřit – rovnoměrně posypte povrch bazalko a oreganem, případně můžete přidat koření dle vlastní chuti.
- Do další vrstvy přidejte nakrájené či celé olivy. Opět se snažte, aby byly rovnoměrně rozprostřené po celém povrchu.
- Nakonec zbývá přidat balkánský sýr nebo fetu. I ten by měl být rozmístěn po vrchní části tak, aby byl v každém kousku.
- Následně přikryjte koláč druhou vrstvou těsta. Spodní i horní vrstvu spojte a přehněte tak, aby ležely na horní části koláče.
- Horní část potřete rozšlehaným vajíčkem – klidně celým.
- Pomocí vidličky poté propíchejte v horní části koláče několik otvorů, aby mohla unikat pára a nepraskl.
- Na závěr dejte formu na pečicí plech a umístěte ji do trouby. Pečte dozlatova (cca 30 až 40 minut).
Recept na balkánský koláč – možné variace
Pokud si chcete recept na balkánský koláč upravit k obrazu svému, a přitom zásadně nezměnit jeho charakter, nabízí se několik jednoduchých, ale účinných úprav. Místo klasické slaniny můžete použít anglickou nebo pancettu, která dodá jemnější a méně kouřovou chuť. Pro vegetariánskou variantu ji pak snadno nahradíte restovanými houbami – ideálně žampiony nebo hlívou, které přidají na textuře i vůni.
Dále se nabízí prostor pro hru se sýry. Místo eidamu můžete sáhnout po výraznějším ementálu nebo čedaru, které koláči dodají šťavnatost a hutnost. Fetu lze vyměnit za kozí sýr, ale je dobré jej kombinovat s neutrálnější chutí – aby nepřebil ostatní ingredience. A pokud máte rádi ostřejší tóny, přidejte jemně nakrájená sušená rajčata nebo pár proužků pečené papriky.
Poslední tip směřuje ke koření – zde můžete experimentovat s orientálnější linkou. Například špetka muškátového oříšku ve špenátu nebo trocha uzené papriky v cibulové vrstvě udělají divy. Čerstvé bylinky, jako nasekaná petržel nebo tymián, se hodí k podávání, ale klidně je můžete přidat i do koláče. Důležité je zachovat rovnováhu – koláč by měl být vrstevnatý, ale ne přeplácaný.
0 komentářů