Během pandemie covidu-19, kdy byly pobočky IKEA po celém světě uzavřeny, se švédský řetězec rozhodl potěšit své zákazníky a zveřejnil recept na své slavné masové kuličky. Díky tomu si je mohli lidé připravit doma a vychutnat si ikonické švédské jídlo i v době, kdy nebylo možné navštívit restauraci.
Masové kuličky se staly symbolem švédské kuchyně hlavně díky tomu, že je švédský řetězec začal nabízet ve svých restauracích a obchodech po celém světě. První restaurace s masovými kuličkami byla otevřena v roce 1985 ve švédském Järfälla a od té doby si tento pokrm získal oblibu nejen mezi místními zákazníky, ale i mezi turisty. Kombinace kvalitního jídla za dostupnou cenu a jednoduchého servírování přispěla k tomu, že IKEA masové kuličky se staly mezinárodním fenoménem a jedním z nejznámějších švédských jídel.
Dnes jsou masové kuličky k dostání ve více než 340 pobočkách po celém světě a denně se jich prodají až dva miliony porcí. Tradičně se podávají s bramborovou kaší, smetanovou omáčkou a brusinkovým džemem, což vytváří typickou kombinaci chutí, kterou si oblíbili lidé na všech kontinentech.
IKEA masové kuličky – ingredience
- 500 gramů mletého hovězího masa
- 500 gramů mletého vepřového masa
- 1 větší cibule, jemně nasekaná
- 1,5 stroužku česneku, drceného nebo pasírovaného
- 133 gramů strouhanky
- 1 vejce
- 6,5 lžic plnotučného mléka
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy masových kuliček
- Důkladně promíchejte hovězí a vepřové maso.
- Přidejte jemně nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku a vejce, vše dobře promíchejte.
- Přilijte mléko, směs osolte a opepřete dle chuti.
- Z hmoty vytvarujte malé kuličky (optímálně 25 gramů na jednu kuličku) a nechte je 2 hodiny odpočívat v chladničce.
- Na pánvi zahřejte olej na střední teplotu a kuličky opečte ze všech stran dozlatova.
- Opečené kuličky přesuňte do pekáčku, přikryjte a pečte v troubě na 180 °C asi 30 minut.
Smetanová omáčka – ingredience
- kapka oleje
- 40 gramů másla
- 40 gramů hladké mouky
- 150 mililitrů zeleninového vývaru
- 150 mililitrů hovězího vývaru
- 150 mililitrů smetany
- 2 lžičky sojové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
Postup přípravy smetanové omáčky
- Na pánvi rozpusťte máslo s kapkou oleje.
- Přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku, vařte asi 2 minuty.
- Postupně přilévejte zeleninový a hovězí vývar, stále míchejte.
- Přidejte smetanu, sojovou omáčku a dijonskou hořčici, promíchejte.
- Omáčku přiveďte k varu a za občasného míchání ji nechte zredukovat do požadované hustoty.
IKEA masové kuličky – doporučené přílohy
- bramborová kaše
- vařené brambory
- hranolky
- tradičně také brusinkový džem a restovaný hrášek
0 komentářů