Logické: semafory budou brzdit kolony v Praze*Dnešní třicátníci dostanou důchod 6500 Kč*Tlustý: Krize je trest eurohujerům


Důchody se propadnou, na dnešní třicátníky čeká jen 6500 korun

Máme tu další očividnou ukázku toho, jak nefunguje a především nebude fungovat státní systém takzvaných “pojištění”. Platíte vy a váš zaměstnavatel povinné sociální odvody? Co od toho očekáváte? Že budete mít v penzi alespoň minimální finanční zajištění formou důchodu? Abyste se nedivili!Ze studie, kterou pro ČSOB zpracoval institut IDEA, totiž vyplývá že: “Pokud dnes lidé s průměrnou mzdou 25 000 korun vstupují do penze s částkou 11 240 korun, současní třicátníci by od státu obdrželi jen 6500 korun.”

Současný důchodový systém je založen na vizi vynucené solidarity. Ti, kdož vydělávají hodně, sypou do společné kasy více peněz, než ti, kteří vydělávají méně, případně nevydělávají, nepracují, nebo dokonce nechtějí pracovat. V konečném důsledku, právě díky “solidaritě” dostanou všichni plus-mínus stejně – tedy někde mezi 10 a 15 tisíci měsíčně. Můžeme polemizovat o tom, zda je to spravedlivé – podle mého názoru není.

Tento systém by fungoval, pokud by všichni občané v produktivním věku pracovali, platili si klasické dobrovolné pojištění a v důchodu čerpali poměrně k tomu, kolik odvedli. Tedy například: ten, kdo odváděl 2 000 Kč měsíčně, by dostával dvakrát vyšší důchod než ten, kdo odváděl 1 000 Kč měsíčně.

Žijeme ale v takzvaném sociálním státě, což v praxi znamená, že musíme vyplácet důchod i těm, kdož celý život – leckdy i záměrně – nepracovali a/nebo neplatili povinné odvody. Navíc tu máme tzv. “průběžný systém”: dnešní třicátníci jsou “silné ročníky Husákových dětí”, zatímco v současnosti se rodí málo dětí, takže bude za třicet let méně pracujících a více těch, kteří budou chtít své důchody. No a protože systém nefunguje na principu spoření, ale jen jako průtokový ohřívač, slabé ročníky ty silné jednoduše neuživí.

Není teď ten správný čas na předání zodpovědnosti lidem? Chtělo by to přestat hrát habaďuru zvanou “sociální odvody”, nechat pracujícím jejich peníze, ať sami rozhodnou, jak, s kým a kde se zajistí na stáří. Každý si bude umět spočítat, kolik bude dostávat důchod, když si každý měsíc uloží danou částku. A nebude se pak divit, když po padesáti letech práce dostane almužnu.


Praha zkrotí magistrálu dvěma semafory. Budou brzdit kolony

Gratuluji pražskému Magistrátu ke geniálnímu nápadu, jak vyřešit kolony. Pokud netušíte, s jakou myšlenkou pražští radní přišli, pak vězte, že “na magistrále ve směru do centra Prahy budou dva nové semafory. První na úrovni Kačerova, druhý za Nuselským mostem u vjezdu do Legerovy. Jejich úkolem bude zbrzdit provoz a udržet kolony mimo zástavbu.”

Jinými slovy: semafory se postarají o to, aby se vytvořila kolona na jiných místech. Nemohu si pomoci, ale trochu mi to připomíná stavbu zvanou “Husákovo ticho”.

Vtipně tento záměr glosoval čtenář s přezdívkou uran235: “To je jako když vás bolí hlava a léčíte to tím, ze se praštíte vši silou do ruky, aby jste tu první bolest přes tu druhou necítili.”


Na magistrále vyroste nový semafor i u Nuselského mostu. Plán má mnoho kritiků

Tématem semaforů na hlavní pražské dopravní tepně se zabýval také iHNed. Ten uvedl, že “Projekt má však mnoho kritiků a sám radní pro dopravu Josef Nosek připouští, že město chce tuto variantu především otestovat.” Myslím, že každého Pražana potěší, že je pro své zastupitele pokusným králíkem, na kterém se bude něco testovat. Taková počítačová simulace by asi byla dražší.


Exministr Tlustý hovoří o krizi: Je to trest. Dobře jim tak

Je dobře, že média, jako jsou například Parlamentní listy, dávají slovo Vlastimilu Tlustému. Jsem přesvědčen o tom, že názory tohoto člověka by měly být slyšet. Škoda, že ještě nedošel k tomu, aby se přidal ke Svobodným.

Tlustý současnou situaci v EU přirovnává ke slepé uličce, přičemž je přesvědčen o tom, že politici budou mít velký problém přiznat, kam jsme se s Evropou dostali. “To se raději budou snažit prokopat ve skále té slepé uličky tunel,” je přesvědčen Tlustý.

Souhlasím také s Tlustého názorem, proč se vlastně EU dostala do krize: “Oni upustili od původního záměru. Měla to být pouze zóna volného pohybu a obchodu, ne centrálně plánovaná RVHP.” Pamatuji si na doby, kdy se u nás o EU pouze mluvilo jako o možnosti, kudy jít dál. Tehdy nám byla Unie prezentována právě jako prostor, nikoli jako Svaz evropských socialistických republik, řízený diktátem z Německa a Francie, kterému se budeme muset podřizovat. “Vždyť to je známé od pradávna, že se Německo a Francie snaží ovládnout Evropu ekonomickou cestou,” podotýká Tlustý.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *