Výchozí kalkulačka systému Android většinou postačí pro běžné výpočty – ostatně umí toho poměrně dost, včetně priorit operací, závorek, či základních goniometrických funkcí. Ale co když potřebujete pokročilejší kalkulačku? Ceny vědeckých “hardwarových” kalkulaček se pohybují od 700 Kč výš, což zejména pro studenty není právě malá částka. Máte-li telefon s Androidem, můžete mít opravdovou vědeckou kalkulačku úplně zadarmo!

Kalkulačka RealCalc Scientific Calculator je mnoha uživateli vychvalována jako nejlepší, což můžeme po otestování mnoha alternativ potvrdit. Její používání je snadné, přitom nabízí plno funkcí, včetně těch, které na klasické kalkulačce nenajdete. Vizuálně navíc vypadá velmi podobně, jako produkty značky Sharp, včetně barevného provedení kláves pro mazání a přepínání funkcí, což usnadňuje orientaci a ovládání. Rozhraní je jednoduché, čisté a logické, ověřené léty praxe.

Aplikace vizuálně vypadá podobně, jako produkty značky Sharp, včetně barevného provedení kláves.
Aplikace vizuálně vypadá podobně, jako produkty značky Sharp, včetně barevného provedení kláves.

RealCalc pochopitelně umí sčítat, odčítat, dělit i násobit, a tyto úkony provádí ve správném pořadí. To ale zvládá, jak jsme si již řekli, i kalkulačka, kterou v systému velmi pravděpodobně máte. RealCalc nabízí navíc celou plejádu pokročilých funkcí, počínaje mocninami a odmocninami, přes goniometrické, hyperbolické a logaritmické výpočty, procenta, faktoriál, nebo neomezený počet závorek. Přepočítávat můžete mezi desítkovou, dvojkovou, osmičkovou a hexadecimální soustavou.

Tím ale výčet ještě ani zdaleka nekončí. Připraveno je deset pamětí, do kterých si můžete uložit výsledky, konstanty pí a Eulerovo číslo. Pod kombinací SHIFT+CNST pak najdete další konstanty, které si díky tomu nebudete muset pamatovat, jako je rychlost světla ve vakuu, gravitační či Planckova konstanta, hmotnost elektronu a protonu, Boltzmannova konstanta a mnnohé další. Celkem jich je v pěti kategoriích více než dvacet.

Pod kombinací SHIFT+CNST najdete před dvacet konstant Pod kombinací SHIFT+CNST najdete před dvacet konstant
Pod kombinací SHIFT+CNST najdete před dvacet konstant

Potřebujete přepočítat míle na kilometry, stupně Fahrenheita na stupně Celisia, hektary na čtvereční metry, megabajty na bity, nebo galony na litry? To už se dostáváme k funkcím, jež klasická kalkulačka obvykle nenabízí. Převodník najdete pod kombinací SHIFT+CONV a nabídka možných převodů je pro větší přehlednost rozdělena do dvanácti kategorií. Stačí zadat číslo, zvolit jednotku, ze které převádíte, a záhy se zobrazí výsledky konverze do všech ostatních jednotek. Drobnou nevýhodou, na kterou v této sekci narazíte, je pouze anglické rozhraní.

Převodník najdete pod kombinací SHIFT+CONV. Nabídka je rozdělena do dvanácti kategorií. Převodník najdete pod kombinací SHIFT+CONV. Nabídka je rozdělena do dvanácti kategorií.
Převodník najdete pod kombinací SHIFT+CONV. Nabídka je rozdělena do dvanácti kategorií.

Možná oceníte také zobrazení výsledků předchozích výpočtů (např. potřebujete-li se k nim vrátit v některém dalším kroku), desítku pamětí, či možnost zkopírování výsledku, historie, nebo obsahu všech pamětí do systémové schránky, díky čemuž například můžete poslat vypočítané hodnoty spolužákovi e-mailem, SMSkou, nebo jiným způsobem.

Možná oceníte možnost zkopírování výsledku, historie, nebo obsahu všech pamětí do systémové schránky.
Možná oceníte možnost zkopírování výsledku, historie, nebo obsahu všech pamětí do systémové schránky.

Pokud byste si nevěděli rady s tím, jak se dostat k některé z nabízených funkcí, je připravena poměrně dobře zpracovaná nápověda, kterou najdete v [Menu]-Help. I ta je sice pouze v angličtině, nicméně je natolik názorná, že byste se jí měli zvládnout prokousat i v případě, že angličtinou nevládnete.

Dobře zpracovaná nápověda.
Dobře zpracovaná nápověda.

V nastavení pak je možnost určit způsob zobrazení čísel (v našich končinách pravděpodobně přepnete na mezeru mezi tisíci a desetinou čárku), deaktivaci automatického zhasínání displeje, úrovně vibrační odezvy při stisku kláves, velikosti historie a celou řadu dalších parametrů, kterými přizpůsobíte aplikaci svým představám.

Nastavení aplikace RealCalc
Nastavení aplikace RealCalc

Naprosto postačující je verze, kterou si můžete stáhnout z Android Marketu zdarma. Placená varianta Plus za cca 60 Kč přináší několik funkcí navíc – které to jsou, zjistíte z následujícího výčtu.

Funkce aplikace RealCalc Scientific Calculator vs. verze Plus

  • Historie předchozích výsledků.
  • Převody jednotek vzdálenosti, plochy, objemu, hmotnosti, rychlosti, času, sílay, tlaku, energie, výkonu, teploty a datové velikosti (ve verzi Plus uživatelsky přizpůsobitelné).
  • Tabulka fyzikálních konstant (ve verzi Plus uživatelsky nastavitelné).
  • Logaritmické a exponenciální funkce.
  • Výpočty s procenty.
  • Výpočty se zlomky a převod z/do desítkové soustavy (pouze verze Plus).
  • Podpora výpočtů ve stupních, minutách a sekundách (pouze verze Plus).
  • Trigonometrické funkce v radiánech, stupních, nebo gradech.
  • Hyperbolické funkce.
  • Faktoriály, variace a kombinace.
  • Výpočty s pevnou řádovou čárkou, vědecké a technické způsoby zobrazení s nastavitelným počtem desetinných míst.
  • Výpočty v šestnáctkové, osmičkové a binární soustavě.
  • 10 pamětí, dialog pro uložení a vyvolání.
  • Algebraický i RPN mód.
  • Nastavitelná vibrační zpětná vazba.
  • Podpora kopírování a vkládání zobrazené hodnoty, paměti a historie.
  • Přizpůsobitelné desetinné čárky a číslice seskupení formátu.
  • Komplexní vestavěná nápověda.
  • Grafiky s podporou vysokého rozlišení pro každou velikost displeje.
  • Režim na výšku i na šířku (pouze verze Plus).

Aplikaci RealCalc Scientific Calculator můžeme doporučit jako patrně nejlepší kalkulačku, jakou lze pro Android stáhnout. Tomu odpovídá i známka 4,7 z maximálních možných 5, kterou jí jako průměr udělilo bezmála sedmdesát tisíc uživatelů, a celkem více než pět milionů stažení.

Ikona aplikace RealCalc
RealCalc Scientific Calculator
Quartic Software
Verze 1.7.3 (9. 12. 2011)
Velikost 296 kB
1.5+

QR kód aplikace RealCalc
Zdarma

QR kód aplikace RealCalc
60,04 Kč
generuje SvetAndroida.cz

Kategorie: Android

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *