Média nás s nástupem podzimu takřka každý den zásobují informacemi o znečištěném ovzduší zejména v Praze, na severu Čech a v Moravskoslezském kraji. Aktuální údaje o stavu znečištění můžete mít nyní k dispozici kdykoli a kdekoli – stačí si nainstalovat aplikaci SmogAlarm, za kterým stojí ostravská společnost Čisté nebe.

Co aplikace umí? Po otevření si nejprve z Internetu stáhne aktuální data hodinových koncentrací znečištění, která čerpá ze zdrojů Českého hydrometeorologického ústavu (konkrétně viz Informace o kvalitě ovzduší v ČR).

Po otevření si SmogAlarm z Internetu stáhne aktuální data
Po otevření si SmogAlarm z Internetu stáhne aktuální data

Následně tato data zobrazí pro vybranou měřící stanici, přičemž barevně indikuje vážnost situace. Barevná škála, sestávající ze šesti odstínů od modré, přes zelenou, žlutou, oranžovou, až po kritickou červenou a hnědou, opět odpovídá provedení na webu ČHMÚ. Data jsou aktualizována každou hodinu, takže byste měli mít k dispozici relativně čerstvé informace.

Zobrazení dat pro vybranou měřící stanici - barevně je indikována vážnost situace
Zobrazení dat pro vybranou měřící stanici – barevně je indikována vážnost situace

Konkrétní místo lze vybrat přes roletková menu, kde v prvním zvolíte kraj a ve druhém požadovanou měřicí stanici. SmogAlarm také umí vyhledat nejbližší stanici podle aktuální polohy (GPS a/nebo mobilních a bezdrátových sítí).

O užitečnosti tohoto programu jistě nemůže být pochyb, nicméně přesto vytkneme jednu drobnou mušku: pokud při spuštění není dostupné připojení k Internetu, nejsou zobrazena poslední načtená data, ale pouze chybová hláška.

Zajímavá by také byla prezentace údajů v mapových podkladech, současné zobrazení více stanic najednou, možnost podívat se na vývoj situace v posledních několika hodinách, widget na plochu, případně varování v případě překročení limitů na vybrané/nejbližší stanici (minimálně poslední jmenovanou funkci bychom od programu, který má v názvu “alarm,” čekali).

Aplikaci oceníte například v okamžiku, kdy zvažujete, zda máte nechat své děti hrát si na hřišti, nebo jestli pro ně nebude lepší zůstat doma. Možností využití je samozřejmě více – například sportovci či lidé se zdravotními obtížemi mohou na základě informací o stavu znečištění ovzduší přizpůsobit své aktivity aktuální situaci.

SmogAlarm můžete stáhnout zdarma z Android Marketu.

Podle informací na oficiální stránce by se časem mohla objevit verze pro iPhone, s dalšími platformami se ale v tuto chvíli nepočítá.

QR kód
SmogAlarm
Stanislav Ubík
Verze 1.01 (2. 11. 2011)
Velikost 215 kB
1.6+

Ikona
Zdarma
generuje SvetAndroida.cz

Kategorie: Android

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *