Dnes si ukážeme podrobný postup rootnotí telefonu Samsung Galaxy Gio (GT-S5660). Protože je postup z větší části stejný jako v případě LG Optimusu 2X, ponecháváme shodnou část a snímky obrazovky z původního návodu.

Základní podmínkou je, abyste měli správně nainstalované ovladače telefonu. Že je vše tak, jak má být, poznáte například podle toho, že po připojení USB kabelem můžete s telefonem pracovat přes Samsung Kies, nebo další podobné nástroje (např. ddms). V opačném případě – tedy zejména pokud nemáte nainstalovanou aplikaci Samsung Kies a nechcete ji instalovat – postupujte podle návodu Jak nainstalovat USB ovladače?

Jak nainstalovat USB ovladače?

  1. Odpojte telefon od počítače.
  2. Stáhněte a nainstalujte příslušné ovladače pro Samsung Galax S, které s Galaxy Gio fungují (verze pro 32-bitové Windows/verze pro 64-bitové Windows)
  3. Znovu připojte telefon k počítači USB kabelem. Nyní by instalace ovladačů měla proběhnout korektně.

Jak udělat root telefonu?

Uvedený postup byl otestován na Samsung Galaxy Gio s Androidem 2.2.1, verzí jádra 2.6.32.9 a číslem sestavení FROYO.XXKBB. Je možné, že především po aktualizaci či s novějšími verzemi systému nebude uvedený postup fungovat. Upozorňujeme, že pokus rootování telefonu může zejména v případě chyby vést až k jeho úplnému znefunkčnění – provádějte ho tedy jen tehdy, máte-li dobrý důvod. Za případné následky neneseme odpovědnost.

  1. Z XDA fóra si stáhněte aplikaci SuperOneClick (odkazy na stažení jsou na konci prvního příspěvku; abyste mohli stahovat soubory, musíte být registrovanými uživateli XDA).
    SuperOneClick stáhněte přes odkaz na konci prvního příspěvku v příslušném vláknu XDA fóra
    SuperOneClick stáhněte přes odkaz na konci prvního příspěvku v příslušném vláknu XDA fóra
  2. Rozbalte stažený soubor.
  3. Připojte telefon k počítači USB kabelem.
  4. Pokud se v systémové oblasti objeví ikona připojeného zařízení, podívejte se, zda zde není zobrazeno Velkokapacitní paměťové zařízení. Je-li tomu tak, proveďte jeho ukončení.
    Bezpečně odeberte Velkokapacitní paměťové zařízení
    Bezpečně odeberte Velkokapacitní paměťové zařízení
  5. Ve složce s rozbalenými soubory spusťte SuperOneClick.exe.
  6. Zobrazí se okno, ve kterém stisknete tlačítko Root.
    Stiskněte tlačítko Root
    Stiskněte tlačítko Root
  7. Během procesu rootování telefon v žádném případě neodpojujte, ani s ním nijak nepracujte. Může se stát, že dojde k opakovanému odpojení a opětovnému připojování k PC – nezmatkujte a nechte program běžet.
    Probíhající proces rootování
    Probíhající proces rootování
  8. Na konci se zobrazí dotaz, zda si přejete spustit test. Stiskněte Ano a vyčkejte na výsledek.
    S testem doporučujeme souhlasit
    S testem doporučujeme souhlasit
  9. Pokud test proběhl správně, měl by se zobrazit následující dialog. V něm se můžete rozhodnout, zda chcete přispět autorovi programu.
    Výsledek testu root
    Výsledek testu root
  10. Odpojte telefon od počítače, vypněte ho a znovu zapněte.
  11. V nainstalovaných aplikacích byste měli najít novou ikonku Superuser. Přes tu je možné spravovat seznam programů, kterým jste dali právo roota.
    Ikona aplikace Superuser
    Ikona aplikace Superuser
  12. Pokud spustíte program, vyžadující práva root, měl by se zobrazit následující dialog. Přístup můžete Povolit nebo Zakázat, zatržítkem pak určujete, že si telefon bude vaší volbu pamatovat (seznam zapamatovaných rozhodnutí můžete spravovat přes výše zmíněnou aplikaci Superuser).
    Takto budete dotazováni v případě, že aplikace žádá práva roota
    Takto budete dotazováni v případě, že aplikace žádá práva roota
Kategorie: Android

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *