Co s osobou blízkou?*Dvě třetiny lidí sice nečtou smlouvy a nechápou pojmy, ale hlavně, že smí volit!*Zmatené Věci veřejné*Když jede Radek John, musí tramvaj uhnout!


Vyřešte problém s osobou blízkou!

D-Fens se zamyslel nad záměrem poslance Věcí Veřejných Stanislava Humla, snažícím se “vyřešit problém osoby blízké.” Autor, kromě toho, že odkazuje na Listinu práv a svobod, také upozorňuje na fakt, že výmluva na osobu blízkou není výmluvou, ale právem. I když řidič ví, že v době přestupku seděl za volantem, není povinen vypovídat ve svůj neprospěch. Rozhodně souhlasím s názorem, že je věcí policie, aby si opatřila dostatek nezpochybnitelných důkazů. Že tak nečiní, je jen její problém, který rozhodně není možné řešit obezličkou, kdy bude někdo trestán jen proto, že vlastní motorové vozidlo.

D-Fens dodává, že vyšetřování přestupku nemusí skončit prohlášením majitele vozidla o osobě blízké – “Policie může provést ještě další důkazy a pachatele přestupku i tak zjistit, zajistit ucelený kruh důkazů nepřímých…” Jenže to by páni policisté a úředníci museli dělat také něco jiného, než stahovat fotky z automatických radarů. Mimochodem: už se také těšíte na dalšího ministra vnitra, který nám slíbí více policistů v ulicích?


Unií zakázané žárovky v Česku nekončí

Rád vidím jakýkoli způsob, kterým lze Evropské unii ukázat, že si nenecháme srát na hlavu. Tento nápad sice není původně z české hlavy, už se ale našel český odvážlivec, který se do něj pustil. Podnikavec začal v e-shopu prodávat zakázané 75 W a 100 W žárovky jako “topné a dekorační předměty.” Co myslíte: dočkáme se jednou doby, kdy nebudeme muset obcházet nařízení ze západu, ale budeme si moci svobodně vybrat, čím budeme svítit ve svých příbytcích?


Týdnoviny aneb Vedení města Ostrava a jejich kamarádíčci

Část Týdnovin z konce roku 2009, ve kterých jsem poměrně vyhraněně kritizoval vedení města Ostravy, se objevila na tzv. “spotterském webu” letiště Mošnov. Musím říci, že ač většinou reaguji na přebírání mých textů velmi nelibě, tentokrát mi to udělalo radost, neboť server LKMT.cz upozorňuje na podivnosti v provozování místního letiště poměrně často.


Dvě třetiny lidí nečtou smlouvy. Kalousek je zděšen

Kalousek je možná zděšen zjištěním, že “většina lidí přistupuje k financím lehkomyslně a nezná ani základní finanční termíny,” mne osobně ale mnohem více děsí, že stejně většina občanů v této zemi přistupuje i k volbě svých zástupců. Docela by mě zajímalo, kolik voličů si přečetlo program strany, kterou volili a kolik se nad ním třeba i zamyslelo. Zejména u voličů TOP09 jsem přesvědčen o tom, že z velké části volili tuto stranu “protože je tam TEN Švarcnberk a ten už má dost, takže nebude krást.” Jaksi nedomysleli, že TOP09 není jen pan kníže, ale i celá řada dalších, kteří dost ani zdaleka nemají. Navíc v programu TOP09 byly takové věci, které šly v neprospěch státních zaměstnanců, rodin s dětmi, mladých lidí atd. a přesto se právě v dotčených skupinách našla řada těch, kteří tuto stranu (vlastně proti sobě samým) volili. Nevěřím tomu, že tak činili s přesvědčením, že oni se sice budou mít hůře, ale státu to pomůže – tak inteligentní voliče TOP09 podle mne nemá.

“Z průzkumu rovněž vyplývá, že mírná většina liší pokládá za správné vzít si úvěr na dovolenou. Zdůvodňují to i tím, že úvěr jim nevadí, když si dovolenou náležitě užijí.” Přesně podle toho to také v této zemi vypadá. Češi přemýšlejí stylem “dnes je dnes a co bude zítra, to nás nezajímá.” Jet na dovolenou, na kterou jsem si nevydělal, mi připadá jako dokonalá hovadina – i když z druhé strany nutno konstatovat, že státní finance fungují podobně. Přitom třeba v tomto směru by stačilo málo: jednu dovolenou vynechat a peníze, které by člověk po dovolené zaplatil na splátkách, raději nechat v bance. Za rok si pak můžete užít dovolenou bez negativní pachuti následného dluhu.


VV by na vysokých školách nahradily školné zápisným

Věci veřejné jsou, odpusťte mi ten vulgární výraz, očividně zcela v prdeli. Po slibném úvodu, kdy voliči očekávali, že se Radek John pustí do stíhání všech zloduchů, jak to viděli v pořadu Na vlastní oči, následovalo velké rozčarování. John se podle všeho opil mocí a z relativního “správňáka-pohodáře z lidu” se stal obyčejný politik, jakých jsme tu měli už stovky. Svou rétorikou jde ve stopách pověstného slona v porcelánu a některé jeho hlášky jistě otevírají hasičům, policistům a záchranářům pomyslné nože v kapse.

Strana, očividně velmi znepokojená rychlým vyprcháním nadšení voličů, zcela ztratila započatý směr a v pomyslném volebním spektru začala zmateně oscilovat mezi jeho levou a pravou částí. Nejprve přišel (prý levičácký) nápad, že VV nebudou podporovat školné. Dost možná tím získali dočasné sympatie budoucích studentů a chudých rodin. Pak se ale objevil další návrh, tentokrát typicky politický: školné Věci veřejné podporovat nebudou, ale souhlasily by se zápisným! Přeci si nerozhádají křehkou koalici, díky které se (bývalá) firma jejich sponzora Bárty dostala k zajímavým kšeftům, že?! Teď je jen otázkou, zda čeští voliči uslyší jen to, že VV jsou proti školnému, nebo dokáží pochopit, že strana nadále podporuje přístup ke vzdělání jen pro ty, co na něj mají finance.


Ať už je to za námi. ČSSD posvětila snížení platů politiků v Senátu

Pro mne osobně velké překvapení, protože jsem čekal, že “oranžoví socani” si na platy sáhnout nenechají, ale dle svých tradic zahrají divadelní představení na téma “Nebudeme brát peníze chudákům státním zástupcům. Neodmítáme snižování platů kvůli sobě, ale jen a jen kvůli nim.” I tak se ale musím pozastavit nad jednou věcí: proč se politikům mají snížit platy jen o 5%, když státním zaměstnancům klesnou o 10%. Asi státní zaměstnanci mohou větší měrou za díry v rozpočtu….


Za srážku Johnovy limuzíny může podle vyšetřování jen řidič tramvaje

Vážení řidiči a řidičky, vězte, že když jede soudruh politik na večeři, tak mu musíte uvolnit cestu! On přeci, na rozdíl od běžných občanů, nemá čas někde stát a čekat. Takže když se pak stane, že řidič pana ministra jaksi přehlédne obrovskou červenou tramvaj a srazí se s ní, není to chyba toho ministerského řidiče, ale je to chyba tramvajáka. Mohl přeci uhnout!

Se skutečně neuvěřitelným výsledkem skončilo vyšetřování nehody tramvaje a ministerské limuzíny, v níž Radek John spěchal obhlédnout blikající krabičky, pověšené na lampách. Kdyby nepřijel včas, mohly krabičky explodovat a John by viděl kulové – proto jeho řidič použil modrý maják. Mimochodem: pamatuje si tu ještě někdo, jak v listopadu 1989 Václav Havel říkal, že papalášům, vozícím své zadky pod majáky, je konec a že nově budou smět výstražné zařízení používat jen sanitky a hasiči? Kde jsou ty časy, kdy jsme se bláhově domnívali, že soudruhům odzvonilo.

Asi nejlépe vystihli údiv nad výsledkem vyšetřování dva čtenáři v diskuzi pod článkem. První, vystupující pod nickem J.K. 7, napsal: “Za srážku Johnovy limuzíny může řidič tramvaje, o tom není pochyb. Kdyby se Johnova limuzína srazila s letadlem, mohl by za to pilot.” Druhý Rudla01 pak dodal: “Při srážce s lampou by viníkem byla lampa.”

Já jen doufám, že dotyčný tramvaják neskončí za trest někde jako topič v kotelně….

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *