Invex: smutné ohlédnutí s kapkou naděje


Minulý týden proběhl v Brně veletrh informačních technologií Invex. Letos, ale ostatně ani loni, bych tuto akci již ani nenazýval veletrhem, spíše takovou “menší lokální akcí.” Podle mého mínění nemá smysl na Invex jezdit, protože tam prostě nic není. Byl jsem tam loni a jestli bych napočítal dvě, maximálně tři věci, jež mě zaujaly, bylo by to hodně. Letošnímu Invexu předcházela zpráva, že počet vystavovatelů se sníží z 520 v roce 2007 na pouhých 310, což byl pro mne signál, že opravdu není důvod vydávat se do Brna. Celý Invex se nakonec vešel do jednoho jediného pavilonu, ty ostatní zabraly “doprovodné akce” Digitex a Interkamera. Podle šéfredaktora Živě byl Invex procházkou na jednu hodinu. Hodně mě pobavilo sebevědomí pořadatele BVV, který před začátkem akce hlásil, že i přes snížený počet vystavovatelů neočekává menší počet návštěvníků, nicméně asi nebude překvapením, že se hluboce ve své víře mýlil – místo 80 tisíc návštěvníků jich přišlo o třetinu méně. Jó, kde jsou ty časy, kdy návštěvník strávil Invexem celý den a odcházel s pocitem, že ještě nestihl zdaleka všechno!


Nechala se pohřbít. Úřadům to vadí


Žena zemřela bez dědiců a její majetek v hodnotě půl milionu korun tak získal stát. Její známý na základě přání zesnulé vystrojil pohřeb a stát se s ním nyní handrkuje o náklady ve výši 8 500 Kč. Co dodat? Nenažranost tohoto státu dosahuje stále větších a větších rozměrů. Daní se všechno, něco i dvakrát a vícekrát (např. daň z nemovitosti), teď už bude dokonce rýžovat i z těch, kteří mu prokazatelně přinesli statisíce. Jak říká můj kamarád: mezi blitím by člověk potichu zvracel….


Cena ropy klesá


Ropa se obchoduje při 70 dolarech za barel, jaký dopad to má na Rusko nebo Arábii?


Cena ropy klesla od července tohoto roku ze 147 amerických dolarů za barel prakticky na polovinu – nějakých 78 USD. Že bychom to ale poznali na cenách paliv u čerpacích stanic? To ani náhodou! Ceny benzínu a nafty jsou stále nějaké 3 Kč nad tím, než byly před zdražením. Jinými slovy, máme tady další ukázku nenažranosti. Mám takový dojem, že v našem státě nějak nefungují základní ekonomické teze – konkrétně závislost ceny vstupů a výstupů. Když ropa zdraží, jdou benzínky přímo neuvěřitelně rychle (nejpozději do dvou dnů) s cenou paliv nahoru. Jakmile dojde k opačnému trendu, čerpací stanice nereagují zpravidla nijak, nebo velice pomalu a symbolicky. Jakmile ale opět začne ropa stoupat (byť třeba ani nepřesáhne předchozí maximum, které bylo důvodem ke zdražení), nastává opět okamžitá reakce v podobě zvýšení cen. Zřejmým faktem ale bohužel je, že z ceny benzínu a nafty má největší rito náš stát, který vybírá jak DPH, tak ještě spotřební daň, díky čemuž je cena těchto komodit na našem trhu dvakrát vyšší, než by teoreticky mohla být. Nepsal jsem teď někde o tom, že náš stát je nenažraný?


PS: po napsání tohoto článku se ještě objevila zpráva, že Pohonné hmoty v ČR prudce zlevňují, benzin je v polovině krajů pod hranicí 30 korun, nicméně pořád je to málo! Máme přeci rekordně nízkou cenu ropy, ale rozhodně nelze říci, že bychom měli rekordně nízké ceny paliv…. 


Kandidát ODS Schwarz: Julínek s Cikrtem by měli odstoupit


Tak nám ta ODSka začíná pěkně vyhnívat zevnitř – nejprve ji efektně rozložila kauza Morava, nyní se o rozruch stará její pražská sekce. Naposledy došlo k přestřelce mezi ministrem zdravotnictví Julínkem, který veřejně doporučil občanům, aby nevolili kandidáta ODS Schwarze, následně na to kontroval MUDr. Schwarz prohlášením, že by Julínek měl odstoupit i se svou komickou postavičkou. Schwarzovi očividně nepřeje ani kdosi z pražského hasičského sboru, když vystavil na Internet video ze zásahu, kde Schwarz odmítá vlézt do výkopu ke zraněnému dělníkovi a celkově se chová dosti arogantně.


Celkově vzato mě situace v ODS příliš nepřekvapuje. Zmíněné příklady jsou ukázkou absence základní politické etiky, kdy by politik měl podporovat svého stranického kolegu přesto, že má k němu osobní výhrady. Co ale můžeme čekat od politiků ze strany, jejíž předseda vypouští z úst jednu vulgaritu za druhou a vztyčený ukazováček vysvětluje jako gesto “Kalousku, jsi jednička”? Jak se říká: kdo s čím zachází, tím také schází. ODSka dojíždí na to, že se neumí chovat v rámci politické korektnosti.


Haider jel před smrtí 140 km/h v místě, kde se smí sedmdesát


Haider jel před nehodou 142 km/h na sedmdesátce a v mlze


Arogantní blbec – to je dle mého mínění rakouský politik Haider, který minulý víkend tragicky havaroval ve svém autě. Pokud oponujete, že o mrtvých by se mělo mluvit jen v dobrém, mohu vám odvětit, že někdo, kdo jel 140 km/h v místě, kde je rychlost omezená na 50 km/h (ještě k  tomu to bylo v obci) a měl v krvi 1,8 promile si opravdu nezaslouží nic jiného. Můžeme být rádi, že nesmetl při karambolu, kdy se jeho auto několikrát otočilo přes střechu, nevinné lidi.


Je vidět, že i v sousední zemi mají politici dojem, že patří mezi božstvo, které si může dovolit cokoli. Někteří očividně zapomněli na to, že patří mezi smrtelníky. Kdyby Haidera před nehodou zastavila policie, zachovala by se stejně, jako ta naše? Tedy: “Dobrý den, buzerační kontrola! Teda člověče, z vás to ale táhne! Takže si půjdete dýchnout…. Dejte mi řidičský průkaz. Á, to jste Vy, pane Haider? Ježíšmarjá, promiňte, že jsem Vás zdržel, na shledanou a příjemnou cestu!” to celé zakončené secvaknutím podpatků a salutováním.


Připomeňme si jízdy pánů Paroubka (konkrétně jeho cesta na svatbu) a Topolánka (z Prahy do Brna na tenis dojel za hodinku a pár minut) – sice neřídí opilí, protože mají řidiče, ale obávám se, že ve městě “padesátkou” nejezdívají. Nezbývá, než doufat v sice pomalou, ale jistou spravedlnost pověstných “božích mlýnů” a na pravidlo, že na každou svini se někde vaří voda. Přiznám se, že kdyby se při podobné ďábelské jízdě stalo něco podobného někomu z našich papalášů, vůbec by mi to nevadilo. Třeba by se těm přeživším alespoň stáhly půlky….


Mimochodem pamatuje si někdo, že by tak “dobytkovským” způsobem jezdili soudruzi Milouš Jakeš, Gustáv Husák, nebo někteří další papaláši z KSČ?


Výroba sirek v Česku je minulostí. Solo Sušice se stěhuje do Asie


A máme po další fabrice, jež patřila takřka k monumentům českého průmyslu. Po úspěšné likvidaci velice úspěšného Poldi Kladno, “zmizení” značek, jako byly Koh-I-Noor, Vagónka Studénka či LIAZ a výrazném utlumení výroby v Tatře, přicházíme o Solo Sušice. Patrně není nikdo, kdo by neznal naše zápalky s klíčkem na etiketě, nebo s obrázkem orla, který v pařátech nese krabičku zápalek s orlem, který nese v pařátech krabičku…. Nuže, v budoucnu budeme vozit sirky odněkud z Asie, kde prý pracují levněji (a to asi v Sušicích nebrali třicetitisícové platy, že?). Stejně nedobře to vypadá s dalším českým “rodinným stříbrem” – sklárnami a porcelánkami. Nakonec budeme vše dovážet od šikmookých a přijdeme tak i o zbytky kreditu, který jsme ještě v některých zemích měli. Je mi z toho smutno, protože na některé produkty jsem byl opravdu “národně hrdý” – třeba když Tatrovky drtily v osmdesátých letech na Dakaru sovětské Kamazy a veškerou konkurenci, nebo když unikátní Tatrovka, postavená ve spolupráci se studénkovskou Vagónkou objela za dva roky celý svět. Teď už se asi tento národ bude z “češství” radovat jen tehdy, když náhodou vyhrajeme mistrovství světa v hokeji.


Třeťák ze Slovenska: Vykrkal se ke slávě


Koukám, koukám – já si tady truchlím nad tím, jak Česko přichází o svou slávu a přitom Slovensko slávu získává. Tedy alespoň podle nadpisu tohoto článku. Devítiletý žák základní školy uspěl v konkurzu do TV pořadu Slovensko má talent jen tím, že umí vykrkat jakékoli slovo. Tedy nevím, nevím, ale opravdu naši východní bratři upadli tak hluboko, že je u nich takový “výkon” považován za projev talentu? Každopádně nedělám si iluze o tom, že by podobná blbost uspěla i u nás. Ostatně slova pana Wericha “To je blbost, to se bude líbit!” platí dodnes  a pro české komerční televize dvojnásobně.


Řidiči se nesmějí dále odvolávat na osobu blízkou, míní experti i policisté. Dočkají se? 


Článek v první řadě doporučuji přečíst všem, kdož někdy usedají za volant – obsahuje totiž poměrně hutný výčet změn pravidel, jež čekají motoristy od 1. ledna. Kromě stále větší šikany ve prospěch chodců, kdy mají být přičítány čtyři body, pokud řidič nezastaví u každičkého přechodu, kolem kterého se bude potulovat chodec, se autoři návrhu také snažili zakázat výmluvy na “osobu blízkou.” Zákonodárci alespoň prozatím narazili na Listinu základních práv a svobod, která umožňuje nevypovídat v případě, že by vypovídající uškodil sobě, nebo svým blízkým. Stejně ale hledají nejrůznější “obezličky,” jak případného “hříšníka” donutit k odevzdání obolusu do policejní kasičky. Aktuálně se uvažuje nad tím, že by majitel vozidla buď musel sdělit, kdo v daném čase a místě seděl za volantem a pokud by odmítl, musel by on sám zaplatit pokutu za to, že neví. Teď si zkuste představit situaci, kdy se v rodině na jednom autě střídají třeba tři členové rodiny – muž v něm jede do práce, následně manželka na nákup a večer synek na diskotéku – jak byste odpověděli na otázku “Kdo řídil Vaše vozidlo 16.září?” Budete si to pamatovat? Že ne? Bác – a dostanete pokutu. Mělo by se to jmenovat “pokuta za sklerózu.”


Nemohu se ubránit dojmu, že se stát snaží vrátit zpět takové to české “bonzáctví” ve stylu StB, kdy sousedé ochotně donášeli na zbytek baráku. Aktuální verze je ještě drsnější: práskat bychom měli své manželky, děti, rodiče, …. No, jen doufám, že se nepovede prosadit tak “motivující” pokuta za tento hrůzný čin nevzpomenutí si, že se pořád ještě “vyplatí” mlčet, než žalovat a udávat. Ale co, mnoho Čechů v minulosti ukázalo, že jim žalování, bonzování a udávání nebylo cizí, takže se vlastně jen vracíme do minulosti. Nu, pěkně jste to, soudruzi jedni modří, vymysleli!


Rozhovor s policajtem


Zrovna jsem dopsal o policajtech, když jsem našel tuto nahrávku. Opravdu doporučuji k poslechu! Pokud se nejedná o “fake,” pak je to krásná ukázka, jací lidé také mohou pracovat u policie.


Sněmovna bude o nedůvěře vládě hlasovat ve středu 


Napište si do diáře: středa 22. října od 9:00 – možná padne vláda.  Tedy osobně doufám, že padne, protože to panoptikum v čele s Mirkem Topolánkem mi už opravdu hodně leze na nervy. Samozřejmě je otázkou, zda hlasování o důvěře dopadne podle představ ČSSD, která ho iniciovala. V předchozích třech případech to modro-zeleno-černý kabinet vydržel. Tentokrát ale mohou zahrát roli aférky, mezi kterými jednoznačně dominuje kauza Morava. Kéž by si poslanci ODS (byť vystupivší z klubu) Schwippel a Raninec vzpomněli, jaké rozčarování jim jejich strana připravila a podpořili tento krok! Obávám se ale (a prohlášení těchto dvou to potvrzují), že se svržením vlády nepomohou. Hlasování tak nejspíš bude standardní hrou na to, kdo komu čím vyhrožoval a kdo se koho snažil vydírat. Přinejmenším nás ale díky ČT24 čeká zábavné dopoledne, odpoledne a možná i večer.


Bylo mu dvacet pět. A začal učit


Po dlouhé době fejetonek, který považuji za mimořádně vydařený! Co myslíte, jaký byl váš oblíbený učitel v době, kdy ještě studoval? A jaký byl, coby žák, ten neoblíbený? Právě nad tím se velmi stručně a zajímavou formou zamýšlí student gymnázia ve Frýdlantu Bohuslav Koukal. Soudě dle reakcí pod článkem nejsem jediný, komu se toto dílko líbí :).


Kabelovky mohou kvůli DVB-T přijít o třetinu zákazníků, varuje analytik


Ano, ano, je tomu tak! Zrovna tento týden nás navštívil dealer UPC, který nabízel “jedinečnou a pouze do dnešního dne platnou nabídečku.” Nabídka spočívala v tom, že prvních šest měsíců bychom platili jen 99 Kč, poté (tuším) 300 Kč. Já jsem odmítl především proto, že zásadně odmítám nabídky, které dnes končí. Zavání to totiž jistou formou nátlaku, kdy není zákazníkovi ponechána možnost promyslet si případné podepsání smlouvy po jejím důkladném přečtení. Ostatně s podobnými dnes končícími nabídkami mě otravovali z eBanky – vždycky volali s tím, že “mám pro vás nabídku na úvěr, která platí jen pro Vás a jen pro tento měsíc.” Přitom když se přihlásím do internetového bankovnictví, první vidím právě nabídku “kolik Vám můžeme půjčit?” a ta nabídka je tam každý den, měsíc co měsíc, jen se občas mění výše nabízených částek (zpravidla se zvyšuje). Takže kde je ona nabídka, která platí jen tento měsíc? Opravdu si operátorka myslí, že se leknu stylem “ježišmarjá, honem, honem, přišly banány, tak ať mi je sousedi nevykoupí”?


Ale zpět k odkazu, pojednávajícímu o tom, že kabelovky díky pozemnímu digitálnímu vysílání (DVB-T) přijdou o zákazníky. Podíval jsem se tedy na web UPC, abych zjistil, který balíček vlastně dealer nabízel a co je jeho obsahem. Šlo o nabídku Starter, čítající celkem 15 programů. Na první pohled to zní suprově: mámo, budeme mít tolik programů, že nebudeme vědět, kam dřív přepnout!! Jenže při podrobnějším pohledu jsem zjistil, že devět z patnácti nabízených kanálů chytím díky DVB-T “na kus drátu” zadarmo ze vzduchu  (ČT1, ČT2, ČT4, ČT24, Novu, Primu, Óčko, TV Noe a Z1) a jen šest je čímsi “navíc” (tedy co ze vzduchu chytit nemohu: Markíza, UPC Express, Joj, STV1, STV2 a TA3), za co ale 300 Kč měsíčně opravdu platit nemíním (a ani za “super akčních 99 Kč” tyhle kanály nestojí).


Čili opravdu: pokud kabelové televize nepřijdou s dostatečně zajímavou nabídkou kanálů s ještě zajímavějším poměrem nabídka/cena, zákazníci se k nim nepohrnou a ti, co mohou přijímat DVB-T možná i odejdou. Ostatně tchán přijímá na svém satelitu několik set programů a beztak mám dojem, když mám možnost se dívat, že ani na těch několika stech programech leckdy nedávají nic zajímavého.


Kapsch v Česku testuje satelitní mýtný systém


Vzpomínám si, když jsem pracoval v předchozím zaměstnání ve firmě, jež byla subdodavatelem Kapsche, že jsem se ptal jednoho z vedoucích, proč se místo mýtných bran neudělá satelitní systém.  Výhody byly jasné: odpadla by nutnost stavění obludných mýtných bran, bylo by možné okamžitě “kasírovat” všechna auta na jakýchkoli vybraných silnicích a kdykoli by bylo možné dynamicky změnit, kde se bude platit poplatek a kde ne. Kamiony by tak neměly šanci objet mýtné po silnicích nižších tříd, protože by stejně musely platit. Onen vedoucí mi na můj údiv odpověděl: “A proč by to dělali? Teď dostanou zaplaceno za tenhle mýtný systém a za pár let přijdou s tím, že mají satelitní a prodají to znovu.” Uplynuly asi tři roky od tohoto rozhovoru a hle – je to tady! Kapsch začal v ČR testovat satelitní mýtný systém. Samozřejmě, aby nebylo tak nápadné, že peníze za mýtnice jsou vlastně vyhozené do vzduchu, zatím hovoří o “kombinované variantě,” kdy se budou oba systémy doplňovat.


Jsem zvědavý na to, zda Kapsch zase vyhraje nějaké podezřelé výběrové řízení, nebo jestli opět jaksi “samovolně naváže” na předchozí smlouvu doplňkem, díky čemuž nebude ani divadlo s výběrovkou nutné. Předpokládám, že pravdou bude druhá možnost s argumentem, že “oba mýtné systémy musí být kompatibilní a to může zajistit výhradně Kapsch.” Nu, někdo z Kapsche si udělal z Česka pěkný byznys. Ale proč ne, že?

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *