Náš víkendový výlet do Zlína měl v neděli 3. srpna nečekaně dramatický úvod. Původně vybraná snídaňová kavárna totiž změnila otevírací dobu a nechala nás stát před zavřenými dveřmi. Osud nás tak zavál do podniku Jedním tahem, doporučovaného Lukášem Hejlíkem i Jankem Rubešem, který má v Mapách Google [1] po více než 500 hodnoceních průměrnou známku 4,7. Kolem půl dvanácté jsme tedy s mírným zpožděním, ale o to větší zvědavostí, vstupovali dovnitř.
Kavárna se nachází v industriálním areálu bývalých Baťových závodů, což jí propůjčuje naprosto jedinečný charakter. Zvenčí působí jako přirozená součást revitalizovaného továrního komplexu, kde se historická cihlová architektura snoubí s moderním designem. Tento geniální kontext vytváří atmosféru místa, které je hrdé na svou minulost, ale zároveň sebevědomě hledí do budoucnosti a pulzuje novou, kreativní energií.
- Prostory kolem kavárny
- Exteriér kavárny Jedním tahem
- Exteriér kavárny Jedním tahem
Kavárna Jedním tahem je úžasná!
Interiér je naprosto fascinující a představuje unikátní koncept spojující kavárnu, bar a galerii. Prostor je plný zelených rostlin, včetně velkých kaktusů zasazených do plastových přepravek, což vytváří inspirativní a uvolněnou atmosféru. Minimalistický design sází na přírodní materiály a umělecké prvky, které z kavárny dělají místo s kosmopolitním duchem, kde se budete cítit skvěle.
- Interiér kavárny Jedním tahem
- Kaktus v přepravce
Jako milovník kávy jsem byl nadšený. Objednali jsme si cappuccino a filtrovanou kávu. Zatímco cappuccino se pyšnilo dokonalou mléčnou pěnou a precizním latte artem, filtrovaná káva byla servírována s vtipem v laboratorní kádince, což mě obzvláště pobavilo. Obě kávy měly naprosto vynikající a plnou chuť, která svědčila o pečlivém výběru zrn i profesionální přípravě.
- Cappuccino
- Filtrovaná káva
Naši objednávku doplnila domácí limonáda, která byla taktéž chuťově skvělá a příjemně osvěžující. Velmi milým a dnes bohužel stále ne zcela běžným bonusem byla karafa s vychlazenou vodou, kterou jsme dostali zdarma. Právě takové drobnosti ukazují, že zde myslí především na pohodlí a spokojenost hostů, což si zaslouží velkou pochvalu.
Na ty koláče vzpomínáme dodnes!
Absolutním vrcholem však bylo domácí pečivo. Objednali jsme si dva druhy koláčů, které byly neuvěřitelně nadýchané, šťavnaté a chuťově dokonalé. Podobně i croissant byl doslova špičkový, jeho těsto se jen rozplývalo na jazyku. Všechny tyto dobroty byly očividně připraveny s láskou a z těch nejlepších surovin, což z nich dělalo malá umělecká díla.
- Luxusní koláč číslo 1
- Luxusní koláč číslo 2
- Vynikající croissant
Zvolili jsme i slanou variantu v podobě štrúdlu se špenátem, který byl taktéž velmi povedený a skvěle dochucený. Systém objednávání u pultu nám vůbec nevadil, obsluha byla milá a vstřícná a objednávku nám rychle přinesla ke stolu. Vše fungovalo naprosto hladce a přispívalo to k celkové pohodové a neformální atmosféře podniku.
Nakonec jsme byli nesmírně rádi, že náš původní plán nevyšel. Návštěva kavárny Jedním tahem byla naprostá, ale opravdu naprostá pecka. Tento podnik je důkazem, že i nečekaná změna může vést k tomu nejlepšímu zážitku. Za skvělou kávu, božské koláče a jedinečné prostředí je i pět hvězdiček málo. Byl to dokonalý závěr našeho zlínského dobrodružství.
🖨 Verze pro tisk [15]












