Naše víkendová výprava do Zlína měla hned několik cílů a jedním z těch klíčových byla návštěva podniku, který ve svém pořadu doporučil Lukáš Hejlík. V sobotu 2. srpna jsme tedy krátce po desáté hodině zamířili na snídani do podniku s názvem Bistrotéka Valachy [1]. Očekávání byla vysoká, neboť se nejedná jen o restauraci, ale o promyšlený gastronomický koncept, který sliboval nevšední zážitek.
Bistrotéka sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě, funkcionalistické perle od architekta Gahury. Budova, kdysi proslulá prvními eskalátory v republice, dnes opět září v plné kráse a hostí moderní provozy. Spojení historické architektury s pulzující gastronomií je dokonalou ukázkou současného Zlína, který s úctou pečuje o svůj odkaz a zároveň se nebojí moderních vizí.
Bistrotéka Valachy: prostory, jídlo a pití
Interiér podniku skvěle kombinuje industriální prvky s útulnou atmosférou. Hlavní roli hraje přiznaný beton, vkusný černý nábytek, a především velkorysá okna, která nabízejí úchvatný výhled na nejvýznamnější zlínské budovy, včetně Baťova mrakodrapu. Prostor je díky tomu vzdušný, plný světla a samotné město se stává přirozenou součástí zážitku, což ocení každý milovník architektury.
- Interiér podniku skvěle kombinuje industriální prvky s útulnou atmosférou
- Interiér podniku skvěle kombinuje industriální prvky s útulnou atmosférou
- Interiér podniku skvěle kombinuje industriální prvky s útulnou atmosférou
- Interiér podniku skvěle kombinuje industriální prvky s útulnou atmosférou
- Výhled z Bistrotéky Valachy
- Kávoviny
Z nápojového lístku jsme si vybrali jahodové matcha latté a vídeňskou kávu. Zatímco matcha byla zajímavým a osvěžujícím experimentem, vídeňská káva si nás získala naprosto poctivou domácí šlehačkou. Právě takové detaily prozradí, že se zde na kvalitě nešetří. Nápoje byly nejen chuťově vyvážené, ale i precizně připravené a servírované, což byl skvělý úvod do naší snídaně.
Manželka se rozhodla poprvé v životě ochutnat tři vejce do skla s máslem a parmezánem, doplněná bylinkovým máslem. Toto zdánlivě jednoduché jídlo bylo připraveno s mimořádnou péčí. Jemná chuť vajec se skvěle snoubila s výrazným parmezánem a kvalitním máslem. Šlo o dokonalou ukázku toho, jak lze z prvotřídních surovin vykouzlit malý kulinářský klenot, který potěší i náročné strávníky.
Gastronomický zážitek v srdci Zlína
Já jsem vsadil na sladší klasiku v podobě lívanců s ovocným přelivem a smetánkem. Ty byly naprosto fenomenální – nadýchané, vláčné a chuťově perfektně vyvážené. Sladkost lívanců příjemně doplňovala svěží kyselost ovocné omáčky. Upřímně musím přiznat, že jsem si pochutnal tak náramně, že nebýt dobrého vychování, talíř bych bez ostychu olízal.
Personál fungoval naprosto na jedničku. Servírka byla ochotná, příjemná a rychlá, což přispělo k celkovému pozitivnímu dojmu. Bistrotéka navíc není jen restaurace; je to koncept zahrnující i obchod s pekárnou. Při odchodu jsme si koupili jejich vyhlášený kváskový chléb, který se později ukázal být jedním z nejlepších, jaké jsem kdy jedli.
Návštěva Bistrotéky Valachy pro nás byla gastronomickým vrcholem celého výletu. Tento podnik dokazuje, že poctivé řemeslo, kvalitní suroviny a moderní design tvoří kombinaci, která zaručeně uspěje. Pokud hledáte ve Zlíně místo pro skvělou snídani nebo oběd v inspirativním prostředí, nemohu než tuto zastávku s naprosto čistým svědomím doporučit. My se sem jistě rádi vrátíme.
🖨 Verze pro tisk [13]










