- Blog ZaRohem.cz - https://blog.zarohem.cz -

Recenze: Bistrotéka Valachy (Zlín)

Naše víkendová výprava do Zlína měla hned několik cílů a jedním z těch klíčových byla návštěva podniku, který ve svém pořadu doporučil Lukáš Hejlík. V sobotu 2. srpna jsme tedy krátce po desáté hodině zamířili na snídani do podniku s názvem Bistrotéka Valachy [1]. Očekávání byla vysoká, neboť se nejedná jen o restauraci, ale o promyšlený gastronomický koncept, který sliboval nevšední zážitek.

Bistrotéka sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě, funkcionalistické perle od architekta Gahury. Budova, kdysi proslulá prvními eskalátory v republice, dnes opět září v plné kráse a hostí moderní provozy. Spojení historické architektury s pulzující gastronomií je dokonalou ukázkou současného Zlína, který s úctou pečuje o svůj odkaz a zároveň se nebojí moderních vizí.

Bistrotéka Valachy sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě [2]

Bistrotéka Valachy sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě

Bistrotéka Valachy: prostory, jídlo a pití

Interiér podniku skvěle kombinuje industriální prvky s útulnou atmosférou. Hlavní roli hraje přiznaný beton, vkusný černý nábytek, a především velkorysá okna, která nabízejí úchvatný výhled na nejvýznamnější zlínské budovy, včetně Baťova mrakodrapu. Prostor je díky tomu vzdušný, plný světla a samotné město se stává přirozenou součástí zážitku, což ocení každý milovník architektury.

Z nápojového lístku jsme si vybrali jahodové matcha latté a vídeňskou kávu. Zatímco matcha byla zajímavým a osvěžujícím experimentem, vídeňská káva si nás získala naprosto poctivou domácí šlehačkou. Právě takové detaily prozradí, že se zde na kvalitě nešetří. Nápoje byly nejen chuťově vyvážené, ale i precizně připravené a servírované, což byl skvělý úvod do naší snídaně.

Jahodové matcha latté a vídeňská káva [9]

Jahodové matcha latté a vídeňská káva

Manželka se rozhodla poprvé v životě ochutnat tři vejce do skla s máslem a parmezánem, doplněná bylinkovým máslem. Toto zdánlivě jednoduché jídlo bylo připraveno s mimořádnou péčí. Jemná chuť vajec se skvěle snoubila s výrazným parmezánem a kvalitním máslem. Šlo o dokonalou ukázku toho, jak lze z prvotřídních surovin vykouzlit malý kulinářský klenot, který potěší i náročné strávníky.

tři vejce do skla s máslem a parmezánem, doplněná bylinkovým máslem [10]

tři vejce do skla s máslem a parmezánem, doplněná bylinkovým máslem

Gastronomický zážitek v srdci Zlína

Já jsem vsadil na sladší klasiku v podobě lívanců s ovocným přelivem a smetánkem. Ty byly naprosto fenomenální – nadýchané, vláčné a chuťově perfektně vyvážené. Sladkost lívanců příjemně doplňovala svěží kyselost ovocné omáčky. Upřímně musím přiznat, že jsem si pochutnal tak náramně, že nebýt dobrého vychování, talíř bych bez ostychu olízal.

Lívance s ovocným přelivem a smetánkem [11]

Lívance s ovocným přelivem a smetánkem

Personál fungoval naprosto na jedničku. Servírka byla ochotná, příjemná a rychlá, což přispělo k celkovému pozitivnímu dojmu. Bistrotéka navíc není jen restaurace; je to koncept zahrnující i obchod s pekárnou. Při odchodu jsme si koupili jejich vyhlášený kváskový chléb, který se později ukázal být jedním z nejlepších, jaké jsem kdy jedli.

Bistrotéka Valachy: Vyhlášený kváskový chléb [12]

Bistrotéka Valachy: Vyhlášený kváskový chléb

Návštěva Bistrotéky Valachy pro nás byla gastronomickým vrcholem celého výletu. Tento podnik dokazuje, že poctivé řemeslo, kvalitní suroviny a moderní design tvoří kombinaci, která zaručeně uspěje. Pokud hledáte ve Zlíně místo pro skvělou snídani nebo oběd v inspirativním prostředí, nemohu než tuto zastávku s naprosto čistým svědomím doporučit. My se sem jistě rádi vrátíme.

🖨 Verze pro tisk [13]