Bude referendum o Lisabonské smlouvě? * Most ve Studénce: fušeřina, kam se podíváte! * Radar bude! A just jo! * Poplatky u lékaře – co bude dál? * Vláda ČSSD možná sponzorovala bordel! * Co si myslí o lidech kolem ODS David Rath?




Návrh na referendum k Lisabonu prošel do druhého čtení


Nemohu si pomoci, ale v některých otázkách se mému názoru nejvíce přibližuje KSČM. Konkrétně v případě Lisabonské smlouvy jsem jednoznačně pro její schválení v celonárodním referendu, podobně, jako tomu bylo při vstupu do EU. ODS, zelení, lidovci i opoziční ČSSD ale prosazují co nejrychlejší ratifikaci v Parlamentu a jejich styl “musíme smlouvu přijmout co nejrychleji” mi ani maličko nevyhovuje. Myslím, že není kam spěchat, ba naopak – pokud chtějí o tomto dokumentu hlasovat jen poslanci, měli by si ho nejprve v klidu celý pročíst, což většina z nich ani neudělala. Současné vládnutí mi poněkud připomíná dobu předrevoluční, kdy také skupina “vyvolených” soudruhů nejlépe věděla, co je pro lid dobré, ale běda, pokud by se lid chtěl vyjadřovat, nebo dokonce něco demokraticky ovlivňovat!


Díkybohu za ty, kteří se k Lisabonské smlouvě, k dokumentu zcela jednoznačně omezujícímu naši národní suverenitu, staví bez podlézání – ať už je to prezident Klaus, nebo právě KSČM.




Znalec ze Studénky: I na firmu ODS padne obvinění


Tragédie ve Studénce se změní v boj. Začne válka znalců


Nová zpráva ze Studénky: Obviněných bude mnohem víc


Tragédie, při níž zahynulo osm lidí, asi zůstane navždy mementem nehod na české železnici. Tedy alespoň do doby, než se firmě ODS-DSO a jejím subdodavatelům povede další podařený kousek. Ostatně že například firma Bögl and Krýsl, zajišťující ve Studénce zasunutí mostu, pracuje skutečně zajímavým způsobem, potvrzuje i článek Zavinili neštěstí ve Studénce, teď lidem poškodili dům! V něm se dozvíte, že při stavbě nové budovy Krajského úřadu poškodila tato firma vedlejší dům a dva roky se nemá k jeho opravě. Přestože podle smlouvy neměla být při této stavbě použita těžká technika, Bögl a Krýsl se s tím nepárali a prováděli vrty pilotovací soupravou.


Vraťme se ale do Studénky. Podle znalce došlo k celé řadě chyb a to dokonce již ve fázi projektu, který dělala právě ODS-DSO. To celou situaci pro tuto firmu (a jejího silně arogantního ředitele) podstatně zhoršuje, protože dosud se dalo předpokládat, že vina ODS-DSO bude víceméně jen v tom, že nedostatečně kontrolovala činnost subdodavatelů (za kterou ale je zodpovědná). Pokud ale byla chyba v projektu a technologickém postupu, jak tvrdí znalec, padá na tuto společnost podstatně větší podíl případné viny. Konkrétně Jiří Studnička z ČVUT řekl, že “na stavbě ve Studénce byly nedostatky všude, kam jste se podívali” – jinými slovy to, co jsem psal již dříve: jedna velká fušeřina.


Mimochodem pamatujete si na lež pana ředitele ODS-DSO, který médiím tvrdil, že v den tragédie se s mostem nic nedělalo a probíhaly jen “drobné práce?” Následně se ukázalo, že tento člověk lhal, protože s mostem se manipulovalo a stavbyvedoucí se ani neobtěžovali informovat o tom kohokoli z ČD nebo SŽDC.


Informace také hovoří o tom, že by mohl být postižen kraj, protože měl provádět dozor a den před tragédií dokonce na stavbě proběhl kontrolní den. Ač se několik hodin nato most zřítil, při kontrole si nikdo ničeho nevšiml. Lidé, pracující v tomto oboru, mi ale potvrdili, že podobné “kontrolní dny” leckdy probíhají velice zajímavým způsobem.


Možná by nebylo marné, kdyby si také někdo posvítil na skoro až záhadně rychlé schválení dostavby mostu tou samou firmou. Dostavbu schválil kraj pod vedením hejtmana Tošenovského několik dnů po prohraných volbách. Právě ona rychlost, s jakou byla zakázka “přiklepnuta,” podle mého názoru poněkud zavání. Proč Tošenovský a spol. nenechali rozhodnutí na právoplatných vítězích voleb – tedy na ČSSD? Opravdu byly vztahy ODS-DSO a krajského zastupitelství zcela korektní, když ODS-DSO přes několik negativních zkušeností (další je např. vlnitá dálnice do Ostravy) dál dostávala zakázky? Čistě podle mé logiky: pokud by mi někdo postavil cestu, která by se po pár měsících provozu proměnila na valchu, tak ho rozhodně nenechám stavět most nad rušným koridorem! Kdybych už udělal tuhle chybu a dopadlo to tak, jako ve Studénce, už bych tu firmu nenechal stavět ani kadibudky, abych předešel případné další tragédii.


Stejnou záhadou je mi i otázka, proč se ODS-DSO tak hrne do “reparátu,” když by díky penále za roční zpoždění stavby měla získat cca. 200 000 Kč, z čehož asi nezaplatí ani dělníky, natož techniku. Že by snad počítali s tím, že penále platit nebudou?


Právě ono rozhodnutí původního vedení kraje mi bylo velkým potvrzením mé volby v krajských volbách. Předtím mi byl hejtman Tošenovský velice sympatický – dokonce tak sympatický, že jsem ho zvažoval jeho podporu, ačkoli zastupoval politickou stranu, která neodpovídá mému politickému přesvědčení. Nakonec jsem se ale rozhodl jinak a následné “rychlé přiklepnutí” dostavby mostu té samé firmě bylo jakousi pečetí, potvrzující, že jsem se rozhodl správně, když jsem Tošenovského nevolil.




Radar bude, prohlásili Vondra a Parkanová v Mnichově


Opět se v Mnichově rozhoduje o nás bez nás. Navíc se Alexandr Vondra profiluje jako dokonalý prototyp jedné typicky české vlastnosti – totiž řitního alpinismu. Čtyřicet let jsme lezli do pozadí Sovětskému svazu, teď pro změnu lezeme směrem opačným – tedy do pozadí Spojených států, případně Evropské unie. Radar prostě bude! Že paní ministryně obrany Parkanová neví nic o jeho účinnosti, ba dokonce ani o financování, jak se ukázalo ve výborném rozhovoru Dvacet minut Radiožurnálu (opravdu doporučuji tento rozhovor vyslechnout – moderátorka Vlastu Parkanovou doslova ogrilovala)? To přeci nevadí! Takových rozhodnutí, o jejichž dopadech nemají poslanci ani páru, už bylo a bude….




Středočeská ČSSD udělá vše, aby zmařila prodej letiště


Richard Dolejš dokonce použil moje slova, když řekl, že “by stát neměl prodávat rodinné stříbro” – já tento obrat použil v Týdnovinách :). David Rath a středočeská ČSSD očividně bojuje za zájmy lidí, protože z téhož kraje již vzešly náznaky, že se bude snažit zabránit výstavbě amerického radaru v Brdech. Samozřejmě opět zopakuji svou otázku, proč to ČSSD dělá a zda za tím náhodou není snaha počkat s privatizací do doby, než bude sama u moci. Co je ale pravdou zcela nespornou, hloupější nápad, než prodávat jakoukoli nemovitost (a letiště nemovitostí je) v době krize, už ODS opravdu napadnout nemohl.




Rath trvá na úplném zrušení poplatků, s Filipiovou se neshodl


Rath chce zlomit lidovce a zelené, když neprojde poplatkový kompromis


Poplatkový kompromis není dost, tvrdí Rath


V nedělních Otázkách Václava Moravce se poprvé střetla nová ministryně zdravotnictví Filipiová s Davidem Rathem. Asi každý, kdo tento pořad viděl, musel uznat, že Filipiová argumentačně nestíhala a Rathovi víceméně pouze sekundovala. Její chování se od předchůdce Julínka liší tím, že ve vypjatějších situacích nepůsobí hrubě a arogantně, nýbrž poněkud (žensky) afektovaně.


Mluvilo se především o senátním návrhu na úpravu regulačních poplatků, za kterým stála právě Filipiová, naopak Rath zdůraznil, že prioritou ČSSD je úplné zrušení těchto plateb. Ministryně pak použila klasický pseudoargument politiků ODS, když označila návrh ČSSD jako populistický.


V průběhu úterý a středy se pak o návrhu hlasovalo v Parlamentu. Sledoval jsem přenos a leckdy jsem se dobře bavil – ostatně ne nadarmo si Parlament pouštím jako komedii, které se možná vyrovná Divadlo Járy Cimrmana, nebo Česká soda. Leč zazněl jeden proslov, konkrétně ho přednesl poslanec Lubomír Zaorálek, který naprosto dokonale vystihl nesmyslnost poplatků a vyzdvihl otázku, co vlastně regulují.


Nakonec se koalici podařilo prosadit její návrh, že poplatky nebudou platit děti do osmnácti let. Na jednu stranu je novelizace samozřejmě pozitivem, protože snižuje finanční zátěž pro rodiny s dětmi. Na stranu druhou je ale zřejmé, že úplné zrušení poplatků tak, jak ho navrhuje ČSSD, by bylo mnohem lepším krokem. Už teď slyším rozčílené pediatry, kteří budou vykřikovat “proč my nesmíme vybírat a ONI ano? My chceme ty peníze od státu/odkudkoli!” Kdyby se poplatky zrušily úplně, tyto hlasy by utichly a byl by klid.




Ingorujete poplatky? Příjde trest, varuje ministryně


Ne vždy je ženský element kladem a přiznám se, že když jsem četl tento článek, říkal jsem si, že na vtipech o blondýnách možná něco bude. Paní ministryně Filipiová je přesvědčená, že krajská zdravotnická zařízení při vybírání poplatků porušují zákon. Sice to nemá potvrzené soudem, což je jediná instituce, která v našem státě může rozhodnout o porušení či neporušení zákona, ale to očividně nevadí. Ministryně má prý plán, jak si na zařízení, kde jsou pacientům vraceny poplatky, došlápnout – nechce ho ale zatím prozrazovat, aby se prý kraje nemohly připravit. Opravdu zajímavá taktika! Obzvláště pikantní je například její vysvětlování, co se stane s poplatkem po jeho zaplacení – nemocnice si z něj, podle slov Filipiové, mohou zaplatit úklid. Možná jsme nějaká nadstandardní nemocnice, ale tam, kde pracuji, se tedy uklízelo již několik desítek let předtím, než nějaké poplatky začaly existovat. Ale kdoví, jaké zkušenosti má ministryně zdravotnictví. Jsem opravdu zvědavý na plán, jak bude nové koště na ministerstvu zdravotnictví bojovat s krajskou politikou ČSSD. Přes zákon, který řeší povinnost vybírání poplatků, to asi nepůjde, protože krajské nemocnice poplatky vybírají a zákon tedy neporušují. Že se pak nějakým způsobem (bohužel v každém kraji jinak – to ČSSD opravdu mohla sjednotit) poplatky vrací zpět “z jiné kapsy,” zákon, podle mne, nepodchycuje, protože jde o úplně jiný proces. No, uvidíme, čeho se během dvou týdnů dočkáme :).




Zdravotní pojištění se má snížit, cigarety naopak podražit


Krize má opět zdražit cigarety


S návrhem, který rozhodně stojí za zamyšlení, přišlo ministerstvo zdravotnictví. To chce snížit náklady zaměstnavatelů tím, že jim sníží (asi o 1%) odvody do zdravotního pojištění. Tento krok by mělo kompenzovat zvýšení (již tak vysoké) spotřební daně na cigarety a alkohol, které způsobují ty nejvážnější nemoci. Samozřejmě je tu několik otázek, jako například, zda by zvýšení spotřební daně vykompenzovalo nižší příjmy ze zdravotního pojištění (údajně ano). Pokud ano, je to v pořádku, jestli ne, pak by toto opatření bylo kontraproduktivní. Zásadní by také bylo, zda by se navýšení spotřební daně opravdu celé dávalo do zdravotnictví a tím si, nemohu si pomoc, nejsem až tak jistý. Idea ale sama o sobě není špatná a představa, že si své léčení budou “předplácet” ti, kteří dobrovolně hazardují se svým zdravím, má něco do sebe a zní logicky.


PS: ve čtvrtek se k nápadu vyjádřil lidovecký ministr Kalousek. Podle něj to prostě nemůže fungovat. To je možná škoda.




Paroubek vyloučil vládu s komunisty. Byla by to politická sebevražda, řekl


Tohle vidím jako velkou chybu ze strany Jiřího Paroubka. Osobně bych s koalicí ČSSD+KSČM neměl problém, pokud by to byl způsob, jak získat nadpoloviční většinu hlasů ve Sněmovně a převálcovat ODS s jejími nohsledy “kam vítr, tam plášť.” Jen doufám, že se po dalších volbách nebude paktovat ČSSD s ODS – to by byl (z obou stran) podvod na voličích a jistě si vzpomenete na to, že to už jsme tady měli.




Ministři ČSSD dali miliony na přestavbu nevěstince


Škromach vysvětluje návštěvy nevěstince: Byl to řádný hotel


Politik a nevěstinec? Nic než lži novináře, brání se


Paroubek neví nic o tom, že by ministři ČSSD dotovali nevěstinec


Ačkoli nejsem Česká televize, ani Radiožurnál, tudíž nemusím podávat objektivní a vyvážené zpravodajství, předpokládám, že některé čtenáře bude zajímat můj názor na tuto kauzu. Oč tedy jde: šéf královéhradecké ČSSD Mrština měl v Náchodě hotel Vyhlídka. Podle všech indicií to nebyl klasický hotel, ale poskytovaly se tam sexuální služby. Potud nevidím problém, ač se mi takový podnik k šéfovi regionální odnože významné politické strany prostě nehodí. Že tam jezdil na návštěvy někdejší ministr práce a sociálních věcí Škromach, také nevypadá na první pohled zrovna kladně – i když se samozřejmě může bránit tím, že tam nejezdil za sexuálními pracovnicemi, ale na politická jednání s Mrštinou. Cosi ale zaskřípe v okamžiku, kdy Škromach tvrdí, že si ani podle výzdoby podniku nevšiml, že je to “bordel.” Samozřejmě těžko soudit, zda si mohl něčeho všimnout, neb ve Vyhlídce jsem nebyl :). I kdyby to ale byla pravda, dalo by se argumentovat tím, že se jednalo o soukromou záležitost. Věc soukromá se ale stala věcí veřejnou v okamžiku, kdy se objevily informace, že na podnik páně Mrštiny byly schváleny dvě dotace – jedna z ministerstva pro místní rozvoj a druhá z úřadu, spadajícího právě pod Škromacha. Celkem něco přes pět milionů. V tomto momentě už cosi zasmrdí i skalnímu voliči ČSSD.


Často tady kritizuji propojení politiky a “soukromého podnikání,” projevující se ať už zvláštním přidělováním státních zakázek (Moravskoslezský kraj a ODS-DSO?), prosazováním zákonů a předpisů “na přání lobbistů” (aktuálně detekční trubičky na alkohol, coby součást povinné výbavy a soustavné snahy o zavedení povinných zimních pneu), nebo napojením předních politiků na “divné lidi” (Paroubek a Kočka, Langer a Krakatice). Aktuální aféra je jednou z mnoha – od většiny ostatních se liší jen tím, že se na ní přišlo a začala se propírat veřejně. V každém případě je mi jasné, že je-li kauza prezentována médii pravdivě, pak má ČSSD docela velký průšvih, jehož následkem může přijít o řadu voličů a možná i ztratit svůj pracně vybudovaný náskok. Nedivil bych se tomu a považoval bych takový vývoj za spravedlivý.


Možná by bylo zajímavé, kdybychom se my, občané, dozvěděli o všech podobných případech. Asi bychom se nestačili divit a dost pravděpodobně by to byl důvod k další revoluci (a klidně i “násilnému převratu” ve stylu KSČ, pro což by nastalá situace byla dobrým zdůvodněním).


Nejvíce mě ale pobavilo, jak pan Mrština obhajoval svůj bordýlek: “Byl to takový slušný podnik. Chodili tam slušní lidé – inkognito.” No jo, ti návštěvníci, to byli samí slušňáci. Jen ta děvčata, co tam pracovala, byly takové ošklivé coury. No, znáte to: když jde politik do bordelu, je to, jako kdyby tam šel kněz :).




Sledoval televizi 72 hodin, vytvořil nový rekord


No, to se asi nedíval na Novu a Primu, protože by buď usnul, nebo tu televizi rozmlátil :). Každopádně připomnělo mi to můj pokus z  puberty, kdy jsem u televize vydržel 36 hodin v kuse. Hlavně noční “tv shoppingy” byly opravdovým utrpením :).




Jízdenky přes telefon? I v Ostravě


Nezbývá než dodat NO KONEČNĚ! V Praze tento systém funguje už druhým, ne-li třetím rokem a já při svých návštěvách právě na SMS jízdenky projezdil už několik stokorun. Výhody jsou jasné: je to jednoduché, rychlé, nemusíte hledat drobné, čekat u automatu, nebo v trafice. Dovolím si jen jednu připomínku k článku – jakási “chytrá” Ostravačka prý slyšela, že v Praze někdy jízdenka přijde i druhý den. Sám jsem těchto jízdenek  nakoupil už kolem dvaceti a bez jediné výjimky vždy dorazily na mobil do dvou minut.




Na závěr…


Na závěr si dovolím citaci z online rozhovoru s Davidem Rathem, který připravil server Aktuálně.cz. Rath totiž, coby politik, který dokáže vířit nejvíce emocí, nesmí v našich Týdnovinách chybět – čtenáři ho mají rádi a s oblibou se na jeho účet vyjadřují. Tentokrát se mi nejvíce líbila odpověď jedné arogantní čtenářce, která ho způsobem typickým pro pravicové voliče označila slovy: “Dobrý pro prostý lid, špatný pro přemýšlející lid.” David Rath odpověděl tak, že jsem si chvílemi říkal “přesně moje slova!” Aroganci, namyšlenost a styl “my jsme ti chytří a vy ti hloupí” vytýkám nejen politikům ODS, ale i řadě jejich voličů, velice často. David Rath reagoval těmito slovy:


“A vy samozřejmě jste samozřejmě ta přemýšlivá co má pravdu a vše ví ze všech nejlépe. Ostatní jsou ti prostí…Milá paní, z vašeho přístupu je jasné, že máte blízko k ODS – právě díky takovým lidem, s takovými názory, jaký jste zde předvedla jsem z ODS záhy odešel. Byla to neocenitelná zkušenost. Vím, co jste zač a mohu o tom vyprávět druhým…”

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *