Kalousek přebírá od Topolánka štafetu pravicového hulvátství.*Vojtěch Filip opět trefil hřebík na hlavičku.*Unie vyhrožuje: za neposlušnost prý poneseme následky.*Klaus říká, že za totality jsme byli méně regulováni, než dnes.




Nejlepší je balíček podpořit a držet hubu, řekl Kalousek poslancům


Kalousek k Rathovi: Chováte se jako debil!


Debatu o protikrizovém balíčku okořenily vulgarity


Původně jsem chtěl mít jako první zprávu těchto Týdnovin Vojtěcha Filipa, ale nakonec jsem na tento post přesunul Miroslava Kalouska. Ten na čtvrtečním jednání Sněmovny opravdu zaperlil a především pak potvrdil, že chování nejednoho politika vlády Mirka Topolánka odpovídá hospodě čtvrté cenové skupiny. Pobaveně se teď usmívám nad tím, jak pravice (tedy přesněji: “pravice”) před lety obviňovala Davida Ratha a Jiřího Paroubka ze zhrubnutí politiky. Nakonec to ale byl Miroslav Macek z ODS, který fyzicky napadl politika opozice, Mirek Topolánek z téže strany, který kromě vztyčeného prostředníčku proslul celou řadou dalších vulgarit a také Miroslav Kalousek, původně skoro zapřísáhlý křesťan, nyní “horňák,” jež před tímto čtvrtkem zabodoval u hulvátů podobným gestem, jako Topolánek.


Nevím, zda si Kalousek dal před jednáním několik “panáčků,” jak naznačoval David Rath, každopádně je pravdou, že se po Sněmovně pohyboval za pomoci hůlky, díky které vypadal jako Dr. House. Bohužel chování neměl o moc vybíravější, než filmová postava: nejprve novinářům řekl, že “Nejlepší je balíček podpořit a držet hubu.” Moc pěkný slovník, který bych od člověka v obleku opravdu nečekal. Navíc ukazuje mnohé z toho, jakým směrem se TOP 09 profiluje: hezky držet hubu a krok. To nás tady přitom straší komunisty….


Vrcholu ale tento prý populární politik, který se v roce 2006 nestyděl zradit své voliče, když vyjádřil možnost vlády s ČSSD za podpory komunistů, dosáhl ve slovní přestřelce s Davidem Rathem. Zatímco Rath se držel víceméně v mantinelech osobních výpadů, Kalousek se dobelhal k řečnickému stolku a vypadlo z něj následující: “Jsem ochoten připustit, v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako debil.” Primitivismus nejhrubšího zrna, na který mu zcela jistě z galerie aplaudoval jeho vzor a král všech hulvátů Topolánek. Chovat se takto na půdě Parlamentu za přítomnosti kamer a před zraky celého národa, to opravdu nedokáže každý.


Přitom tento člověk má za sebou celou řadu kauz, z nichž se ale vždy otřepal. Jako ministr financí naprosto selhal, když navrhl rozpočet se směšným schodkem “aby to vypadalo dobře” a absolutně v něm nezohlednil krizi, díky čemuž došlo k vytvoření historicky největšího schodku, kterým pravice převzala titul strany, jež nejvíce zadlužila naší republiku. Přesto se stále najde nemálo těch, kteří tvrdí, že Kalousek byl dobrým ministrem. Ne, to opravdu nebyl – byl tím nejhorším ministrem financí, jakého tato země ve své historii měla.


Zatímco v roce 2008 získal titul největšího primitiva Mirek Topolánek, letos zatím s velkou převahou vede Miroslav Kalousek. Děkujeme pravicovým parlamentním stranám za to, že dostatečně ukázaly, kdo ve skutečnosti stojí za zhrubnutím politiky v této republice.




Na krizi nesmějí doplatit ti, kteří ji nezavinili!


Tímto příspěvkem se sice vrátím více než týden zpátky k ještě “předvolebním” Otázkám Václava Moravce, ale činím tak proto, že předseda KSČM v tomto pořadu doslova tloukl hřebík na hlavičku.


Nejprve celkem správně oponoval předsedovi ODS Mirku Topolánkovi, který demagogicky tvrdil, že je to levice, kdo může za současnou krizi. Přitom to byla vláda pod taktovkou ODS, kdo populisticky zvedl platy státním zaměstnancům, aby jim je současná vláda mohla opět snížit. Jak u blbých na dvorečku. Nevěděli snad moudří modří vládcové, jak na tom v tu chvíli byla státní pokladna?


Vojtěch Filip na Topolánkův účet například řekl, že: “To byla jeho zodpovědnost, že nebyl schopen postavit vládu jinak než na lži a dvou přeběhlících.”


Nosnou myšlenkou ohledně připravovaných protikrizových opatření je Filipovo konstatování, že “Na ekonomickou krizi nesmějí doplatit ti, kteří ji nezavinili.” K tomuto názoru se přidávám. Dosavadní vlády hospodařily špatně a je celkem jedno, zda se jednalo o vlády ČSSD, jež přes prosperující hospodářství nebyly schopny vytvořit rezervy “na horší časy,” nebo vládu ODS, která loni navrhla rozpočet, který i přes varování opozice naprosto nereflektoval počínající krizi. Opatření, jež jsou nyní projednávána, nejsou řešením – nezabývají se například tím, kde by se dalo ušetřit, ale orientují se výhradně na to, jak zalepit potápějící se ekonomiku vyššími výběry do státní pokladny. Takto to ale nejde dělat donekonečna, protože už nyní pracujeme více než půl roku na stát a teprve poté sami pro sebe.


Umím pochopit, proč stát zdaňuje kuřáky, nebo alkoholiky, nechápu ale, proč tak činí se stále větší razancí. Nerozumím tomu, proč bychom díky státu měli platit více za benzín a naftu, díky čemuž podraží naprosto vše, co se před prodejem transportuje. Absolutně pak nesouhlasím s nápadem na snížení platů ve státním sektoru – vyjma poslanců, členů vlády a nejrůznějších na ně navázaných individuí – státní zaměstnanci za současnou krizi absolutně nemohou. Pracují tak, aby státní instituce fungovaly a odměnou jim má být snížení platů?


Přitom, jak podotkl předseda KSČM, například za zahraniční vojenské mise se vyhazují miliardy do vzduchu. Tyto mise naší zemi nepřinášejí absolutně nic a přesto jsou financovány ze státního rozpočtu, tedy z kapes nás všech. A já se ptám proč tomu tak je? Proč by měli být bráni u huby pracující lidé s tím, že je krize a přitom se tato skutečnost nijak neprojevila právě v oblasti vojenských misí?


Asi nejtrefnější poznámku pronesl Filip na téma privatizací, což je v naší zemi pouze jiné slovo pro rozkrádání státního majetku: “Nezlobte se na mně, ale tento stát měl v roce 1989 2, 7 bilionu korun majetku. Majetek byl většinově rozprodán a stát je zadlužen jedním bilionem korun! Zeptejme se těch, co dvacet let vedli tento stát, kam ty čtyři biliony zmizely, kam je zašantročili!” Inu, zeptat se “jich” můžeme – máme demokracii, že – ale odpovědi se nedočkáme. Možná tak pobaveného úsměvu.




Unie kritizovala Česko za ratifikaci Lisabonu


Sarkozy tlačí Klause do kouta kvůli otálení s Lisabonskou smlouvou


“Tak nám sem třeba pošlete tanky!” byla první myšlenka, která mě napadla, když jsem se dočetl o kritice ze strany Evropské unie. Už jen samotný fakt, jak EU tlačí na co možná nejrychlejší schválení Lisabonu, je varující – tohle jsou přeci praktiky firem, jež se netěší dobré pověsti. Skoro bych si až dovolil tvrdit, že jde o snahu o uzavření smlouvy pod nátlakem – což, jak říká české právo – takovou smlouvu zneplatňuje.


Ještě více přitvrdil francouzský kašpar Sarkozy, když pronesl, že “Česko ponese následky, když prezident Václav Klaus smlouvu nepodepíše.” Tak následky poneseme, holenkové? Tak to prr! Takovou rétoriku si vůči naší suverénní zemi nedovolil ani Sovětský svaz, pod kterým jsme údajně úpěli dlouhá desetiletí! Prý jsme tu před rokem 1989 měli totalitu a byli jsme v područí tehdejšího SSSR. Přesto jsme byli volnější minimálně v tom smyslu, že nám nikdo takto otevřeně nevyhrožoval. Nesvědčí snad Sarkozyho slova o tom, že jsme vůči EU jen malou bezvýznamnou zemí, kterou se Unie snaží skrze Lisabonskou smlouvu připravit i o to minimum práv, jež v rámci společenství ještě má? Nechtěly by nás náhodou západní velmoci začít okupovat, jako před sedmdesáti lety Němci?


Ať chcete, nebo ne, pravda je taková, že tak hnusně a s takovým despektem se k nám tedy Sověti nechovali :-/.




Klaus: Za totality jsme byli méně regulovaní než teď


Klaus se prý teď Ruska bojí méně než před 20 lety


Tatíček prezident Klaus, tedy jediný český politik, který neztratil hlavu tím, že by ji zasunul do řitního otvoru západních velmocí, se opět rozhodl poněkud zvednout mandle všem eurohujerským přizdisráčům. Škoda, že pan prezident nepíše Týdnoviny – vsadil bych se, že by to bylo ještě šťavnatější čtivo, než ty moje :).


Naprosto se ztotožňuji s tím, že bychom se neměli bát Ruska, kterému jsme nejspíš úplně ukradení, ale regulací ze strany Evropské unie. EU totiž stále silněji vstupuje do našich životů skrze unijní zákony, přičemž nebere ohled na místní zvyklosti. Evropská unie má mnohem větší tendence k totalitnímu přístupu vůči naší zemi, než měla kterákoli jiná země v české historii. Pamatuje si snad někdo, že by fašisté nebo komunisté určovali, čím se smí doma svítit? Chtěli jste svítit svíčkami, mohli jste, stejně jako petrolejkami, nebo žárovkami. EU se (nejen) v tomto směru projevuje striktně a nařizuje, co se smí a co nikoli. Nebál bych se to nazvat diktátem ze západu. Pokud by prezident podepsal Lisabonskou smlouvu, byli bychom na tom ještě hůře, protože bychom se připravili o další část rozhodovacích pravomocí. Tady vidím jeden z důvodů, proč bychom se měli EU bát více, než před dvaceti lety SSSR.


“Nyní žijeme v mnohem více regulované společnosti, než jsme žili před dvaceti lety, těsně před pádem komunismu,” prohlásil český prezident. Což je naprostá pravda. Jen lidé si to jaksi neuvědomují, protože je média krmí tím, že tohle je demokracie. Je to podobné, jako v USA, kde stát stále více zasahuje a omezuje, aniž by si tamní obyvatelé byť jen koutkem myšlenky připouštěli, že to, v čem žijí, nemá s demokratickým státem už dávno nic společného.


Prý tu máme svobodu projevu a shromažďování. Není to pravda – i tyto dva základní pilíře demokracie naše politická garnitura stačila přiohnout podle svých představ. Kdybych tady psal všechno, co si myslím, už dávno bych seděl ve vězení. Tak jakápak svoboda projevu? A shromažďovací právo? Shromáždění musíte s předstihem nahlásit úřadu a ten ho buď schválí, nebo také ne. Pokud nedostanete razítko od příslušného úředníka, žádné shromáždění nebude. Když shromáždění přesto uspořádáte, rozežene vám ho policie jako “neschválené” naprosto stejně, jako předrevoluční pohotovostní pluky. Minimálně na těchto dvou příkladech jsem schopen dokázat, že demokracie v původním smyslu tohoto slova u nás prostě neexistuje.




Vypočítejte si, kolik vám vláda vezme svými škrty


Ano, vypočítal jsem a vyšlo mi 15 000 Kč mínus. Přitom tady bezmála tři roky vládla vláda ODS, která v předvolební kampani slibovala samá ODS plus. Tak nevím, ale vyjít z “plusů” mínusem, to se opravdu může podařit jen v tomto státě, nebo v Tatarstánu.


Každopádně jsem rozezlený, protože za krizi nemohu, ze sociálního pojištění jsem nevyčerpal ani korunu, ze zdravotního pak jen zlomek toho, co jsem do něj odvedl. Přesto to budu já a miliony dalších, kdož budeme opět oškubáni. Kde je ex-premiér Topolánek, aby promluvil o “deseti milionech lidí tam venku?” Aha, teď nás zrovna nepotřebuje, tak si na ně nevzpomene….


K tomu všemu se nejspíše nakonec dočkám toho, že v červnových volbách možná sestaví vládu ta samá parta, která přivedla tuto republiky do močůvky, z níž se nyní snažíme vybřednout.


Takhle tedy opravdu ne, pánové! Nejsem zvědavý na vaše další billboardy, kde nám budete slibovat jistoty, prosperitu a zvyšování životního standardu. Budu volit toho, kdo nebude slibovat populistické nesmysly, ale přijde se solidním programem, založeným jak na sociálním cítění (ovšem ne tom “cítění,” jakým disponovala paní Brožová), tak především na zdravém rozumu. Každopádně lidé z ODS, KDU-ČSL, Zelených, převlečených kabátů KDU-ČSL alias TOP09, ani žádných podobných klonů to nebudou. Ti totiž dostatečně prokázali svou nekompetentnost právě tím, že dovedli zemi do stavu, kdy se jako jediné řešení prezentuje ještě vyšší míra oškubávání občanů.


Bohužel ale stále zůstane mnoho těch, jež na billboardu uvidí pana Topolánka, slibujícího důchodcům, rodinám s dětmi spoustu peněz, nebo Paroubka s jeho garancí jistot a hodí jim svůj hlas, aniž by se zamysleli nad tím, co nám tito a jejich parta vlastně způsobili.




Přehledně: Platy ústavních činitelů po přijetí Janotova balíčku


Zkombinovat atlas hub s výsměchem lidem se podařilo iHNedu. Představili některé české politiky, jejich platy a částku, o kterou by se jim měly snížit. Takže si představte, že například pražský primátor Bém přijde ze svých 93 860 Kč měsíčně o neuvěřitelně směšných 1 590 Kč. Ještě se nebavíte? Tak vězte, že premiér Fischer ze 164 900 Kč půjde dolů o 6 600 Kč. Myslíte, že je velký rozdíl dostávat 164 900 Kč a 158 300 Kč?


Nezávidím politikům jejich platy (ostatně nezávidím nikomu nic), takže nechci, aby tyto řádky vyzněly jako Jakešovo konstatování “nikdo z nás nemá takový platy.” I když – ruku na srdce – “Nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má?” Spíše bych se chtěl zeptat za co vlastně páni politici berou takto nadstandardní platy? Pochopil bych to, kdyby současně se slušným platem šla ruku v ruce i osobní zodpovědnost – tedy například pokud by politik udělal chybu, nebo by se nechal korumpovat, musel by zaplatit patřičnou náhradu škody a pokutu. Realita je taková, že v podobných případech se vše zamete pod koberec, případně stát zaplatí pokutu sám sobě a politik si dál lebedí, jak se má dobře.


Ostatně ještě jedna věc mě zaujala: skutečnost, že si poslanci sami schvalují plat. Představa, že bychom si na pondělní poradě odboru schválili platy, mi připadá jako dobrá legrace, ale jen do chvíle, kdy si uvědomím, že v případě poslanců to tak opravdu funguje! Komu z vás by se tohle nelíbilo?


Když už jsem načal tento pohled, přidám ještě jeden. Bavili jsme se o plánovaném deficitu v rozpočtu a došli jsme k tomu, že je jaksi divné plánovat výdaje vyšší, než příjmy. Konstatoval jsem, že asi zavolám do mzdové účtárny, ať mi tento měsíc pošlou o deset tisíc navíc, protože jsem si schválil deficit. Myslíte, že by mi to prošlo? V Parlamentu určitě, ale ve zdravotnictví asi těžko :(.




Na Slovensku se servalo 150 Romů, účty vyřizovali sekerami a mačetami


To musela být docela pěkná akce! 🙂 Kdyby ale se sekyrami a mačetami přišly holé lebky, hned by to bylo téma číslo jedna a média by opět spustila svou písničku o rozrůstajícím se extrémismu, na což by “Pan Glóbus” Pecina vyrukoval s tím, že to použije při své snaze o zrušení Dělnické strany.


Policie prý peroucí se cikánstvo rozehnala, což nechápu, protože podle mých zkušeností se jednalo o standardní multikulturní obohacování společnosti. Nepopřela tak policie základní práva Cikánů? U nás přeci necháváme například rumunské Cikány, aby se chovali podle svých zvyklostí, tak proč to nešlo v tomto případě?


Aha, možná jsem našel důvod: protože léčení zraněných by zase zaplatili pracující občané, neboť většina této komunity si nemusí platit zdravotní pojištění.




KDU – ČSL dá papežovi kámen!


“Kdo po mně chlebem, já do něj kamenem,” nebo jak to bylo v té pohádkové knížce, na které stojí šedá eminence politické scény nejen u nás?


Každopádně po přečtení titulku mě napadla otázka, zda Cyril Svoboda bude po Benediktu XVI. tím kamenem házet (ještě by mohl přidat zvolání “Táhni!” :-D). Stejně tak by mě docela zajímalo, co bude Joseph Ratzinger s tím kamenem vlastně dělat…. No, dozvíme se to snad už tento víkend.


BTW: také zajímavá věc, nad kterou často přemýšlím – totiž z čeho jsou placení církevní pracovníci (nebo jak to nazvat, prostě faráři a další podobní). Mám dojem, že jsem z nějakého článku vydedukoval, že ze státního rozpočtu. Pak ale nechápu, proč by tomu tak mělo být – tuplem když jsme jeden z nejateističtějších států v Evropě a církev jakéhokoli typu bych se nebál označit jako zájmové sdružení. Že by to opět poukazovalo na mnou výše zmíněné propojení politiky a křesťanské, katolické a nevím ještě jaké demagogie?




Stát by měl zavést dálniční poplatek pro katolickou církev


Opravdu vy-ni-ka-jící článek na téma návštěvy papeže v Česku napsal Bohumil Kartous pro Britské listy. Je to text, se kterým se ztotožňuji do poslední tečky na konci věty. Jako první autor zmiňuje fakt, že díky návštěvě budou omezeni i ti, které náboženské setkání nezajímá – zmiňme například uzavření dálnice v okolí Brna. Nemohl snad “svatý otec” vystoupit někde, kde je lepší infrastruktura? Napadá mě třeba Strahov. Ale to ne, to by se Brňáci naštvali, že se zase všechny akce pořádají pouze v metropoli. Co na tom, že sami ve svém městě patrně nemají lepší místo, než letiště?


Mimo není ani přirovnání celé akce ke koncertu. Ono opravdu nejde o něco extra odlišného – přijela Madonna, na její koncert šli lidé, kteří poslouchají a mají rádi její muziku, přijede papež a půjdou se na něj podívat ti, jež uvěřili stejné knížce, jako on a rádi poslouchají jeho projevy. Rozdíl je jen v oblečení, v němž se hlavní protagonista bude producírovat po pódiu a především v tom, kolik peněz do té které akce narve stát z našich kapes.


Smutné na tom všem je, že hlas pana Kartouse je hlasem velmi osamoceným – veškerá mainstreamová média se předhánějí v tom, jak pozitivně budou o setkání náboženské komunity se svým idolem informovat. Zveřejnění kompletního vyúčtování se asi nedočkáme, protože bychom také mohli zjistit, že nás návštěva nějakého starého pána přijde pěkně draho.




Podvodům s vízy šéfoval velvyslanec Jaroslav Bašta, píší ukrajinská média


Kdo by to do pana Bašty řekl? Když byl v české politice, vypadal jako by neuměl do pěti počítat a hleďme – jen ho odsunuli na Ukrajinu, hned si tam vytvořil kontroverzní byznys s vízy. Každopádně nemohl jsem si nevybavit jednu scénku s tímto člověkem – viz níže od času 1:56 :). “Pane Bašto, vždyť jste nám slíbil, že tady nebudete dneska prdět!”



Otočka zpět


Před rokem jsem komentoval zprávu, že kraj chce zvýšit bezpečnost přejezdu ve Studénce, slovy: “Protože je na přejezdu skoro permanentně kolona, stává se, že auta nestíhají přejet a už se znovu spouští závory. Údajně tam již několik vozidel zůstalo stát a jen shodou náhod se do nich netrefil projíždějící vlak. Kraj prozatím vyřešil situaci cedulemi “Nevjížděj na přejezd, pokud ho nemůžeš přejet!” (ano, takhle nám tam tykají)…”


Po roce musím konstatovat, že most přes železniční trať konečně stojí. Leč po výše uvedené zprávě se nestalo prakticky nic. Tedy stalo se jen to, že Studénka dostala dotaci, za kterou pořídila jedno vozidlo Škoda Roomster a dva obecní strážníky. Ti několik týdnů občas dleli u přejezdu v uvedeném vozidle, leč praktický přínos bezpečnosti se rovnal nule. Po několika týdnech se už patrně jezdili s Roomsterem zašívat jinam, protože u přejezdu nebyla ani noha. Co je smutné, že most už sice stojí, ale dosud nebyl nikdo potrestán za jeho pád do kolejiště před přijíždějící vlak.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *