Aneb Jak si poradit s hláškou: The terminal server has exceeded the maximum number of allowed connections, případně jak na dálku odhlásit uživatele pomocí příkazové řádky.

Standardní Windows 2003 Server (týká se ale i dalších verzí, včetně např. Windows XP s povoleným připojením vzdálených uživatelů) mají omezený počet současně otevřených vzdálených připojení přes protokol RDP na dvě. Pokud jsou tedy na serveru otevřené dvě relace (buď aktivní, nebo když se některý uživatel zapomněl odhlásit, pouze se odpojil a nechal tak otevřenou relaci), třetí uživatel se při pokusu o vzdálené přihlášení dočká pouze chybové hlášky The terminal server has exceeded the maximum number of allowed connections (v české verzi to bude patrně něco jako Terminálový server překročil maximální počet povolených připojení). Kvůli tomu se nedostane ani k seznamu přihlášených uživatelů ve Správci úloh, aby jednoho z nich mohl odhlásit.

Postup, jak se na server dostat, je následující:

  1. Spusťte příkazový řádek (Nabídka Start-Programy-Příslušenství-Příkazový řádek nebo klávesová zkratka [Win+R], napsat cmd[Enter]).
  2. Nejprve zjistěte, kdo je na daném serveru přihlášen. To provedete příkazem qwinsta /server:jméno_serveru.
  3. Vypíše se vám přehled všech připojení – v prvním sloupci je název relace, ve druhém přihlašovací jméno uživatele, ve třetím identifikační číslo relace (ID) a ve čtvrtém stav relace.
    Výpis příkazu qwinsta

    Samozřejmě ideální cesta je kontaktovat uživatele, jehož relaci potřebujete uvolnit. Pokud to z jakéhokoli důvodu není možné, pokračujte dál.

  4. Zaměřte se především na ta připojení, jež mají jako stav Disk (není vidět celé slovo – je tím míněno, že relace byla odpojena, nikoli regulérně odhlášena). Na obrázku jde o relaci s číslem 1, otevřenou uživatelem administrator.
  5. Nyní zadejte příkaz rwinsta identifikátor_relace /server:jméno_serveru tedy v našem případě jako identifikátor_relace zadáte 1.
  6. Tím jste provedli reset relace a připojení přes RDP by nyní mělo být volné.

Upozornění: nejedná se o klasické odhlášení, nýbrž o reset relace se vším s tím souvisejícími důsledky (např. v případě použití cestovních profilů může dojít k jejich poškození, samozřejmě se neuloží daným uživatelem otevřené dokumenty, hrozí ztráta dat atd.). Zmíněný postup tedy používejte jen tehdy, jste-li si jisti, že nenapácháte víc škody, než kdybyste chvilku počkali, až se někdo odhlásí.

Poznámka: ke vzdálenému resetování relace jiného uživatele je samozřejmě nutné mít příslušná práva.

Categories: Počítače

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *